Obilježena 23. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete, te njihovih saboraca

U organizaciji Udruženja „1. slavna - 111. viteška brigada“, a povodom obilježavanja 23. godišnjice pogibije rahmetli komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete, te njihovih saboraca, članovi porodica i brojne delegacije 27. jula 2016. godine u haremu Alipašine džamije položile su cvijeće na njihove mezare i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast herojima odbrane Sarajeva.
Obilježena 23. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete, te njihovih saboraca

Obilježavanju godišnjice smrti prisustvovale su brojne delegacije, među kojima su Drugi rendžerski puk Oružanih snaga BiH, Udruženje „1. slavna -111. Viteška brigada“, delegacija Općine Novo Sarajevo, Udruženje „101. brigada Sarajevo“, Savez „Zlatnih ljiljana“ KS. U ime Općine Centar cvijeće je položio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i član Udruženja generala BiH.

 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo kazao je da je brdo Žuč bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te podsjetio da su se na Žuči isprepletale različite sudbine, a upravo jedna od njih je da su u jednom danu od granate ispaljene s agresorskog položaja, brigade Prva slavna motorizovana i Prvi bataljon ostale bez svojih hrabrih komandanta Šehe i Zahira, te ratnika Cere.

 

-Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i nekoliko policajaca iz PU Novo Sarajevo, dodao je Fišo.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su svojim životima branili ovu zemlju.

 

-Danas se obilježava 23. godišnjica pogibije uzornih patriota i vrijednih ljudi. Ostavili su nam obavezu i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata. Mi koji smo preživjeli moramo čuvati njihov lik i njihovo djelo, istakao je Ajnadžić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti