Zasjedalo Općinsko vijeće Centar

U utorak, 26. jula 2016. godine održan je nastavak 52. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Zasjedalo Općinsko vijeće Centar

Inicijative za izmjene i dopune UP Kvadrant Sirano-Pozorište mladih

U nastavku 52. sjednice (čiji je prvi dio održan 14. jula) Vijeće je primilo k znanju informaciju Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar o inicijativi za donošenje odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Pozorište mladih'' – lokalitet Sirano. S tim u vezi Općinsko vijeće je dalo podršku Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Službi za prostorno uređenje da, u cilju uređenja i urbanizacije užeg gradskog jezgra, nastave aktivnosti na izradi i donošenju izmjena i dopuna kompletnog Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Pozorište mladih'', a ne samo jednog dijela, kako bi se stvorili planski preduvjeti za eventualnu izgradnju poslovnih objekata i podzemnih garaža na tom lokalitetu.

 

Unapređenje politike i budžetiranja sa gender aspekta

Općinsko vijeće je primilo k znanju radni materijal ''Rodno odgovorna budžetska analiza i Akcioni plan za rodno odgovorno budžetiranje u nevladinom sektoru i sektoru sporta – Općina Centar 2016-2018. godine'', koju su pripremili učesnici u procesu izrade Gender akcionog plana Općine Centar kako bi se unaprijedile javne politike i budžeti na nivou lokalne zajednice sa aspekta ravnopravnosti spolova.

 

Poništen javni poziv za kupovinu boračkog odmarališta u Neumu

Na ovoj sjednici je razmatran Izvještaj Komisije za provođenje javnog konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu, po odluci Općinskog vijeća, za kupovinu odmarališta u Neumu. Nakon diskusije Općinsko vijeće je, na prijedlog pomenute komisije, zaključilo da se, zbog nedostataka, poništi Javni poziv od 4. aprila 2016. godine za kupovinu objekta u Neumu za rehabilitaciju i rekreaciju pripadnika boračke populacije i učenika osnovnih škola sa područja općine Centar te da se, na temelju procedura i usaglašenih stavova Općinskog vijeća, obezbijedi raspisivanje novog javnog poziva u narednom periodu, što će biti u nadležnosti Općinskog vijeća u novom sazivu nakon lokalnih izbora. Također je naglašeno da Vijeće u ovom sazivu ostaje pri namjeri i ranije iskazanom interesu Općine Centar za kupovinu boračkog odmarališta u Neumu i s tim u vezi da ostaju planirane budžetske stavke za tu namjenu.

 

Održana 53. sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Redovna 53. sjednica Općinskog vijeća Centar, kojom je predsjedavao dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća, održana je 26. jula 2016. godine. Ovo je, po dogovoru političkih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Centar, ujedno i posljednje zasjedanje Vijeća u ovom sazivu.

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice Općinskog vijeća bilo je vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice koje se nalazi na području općine Stari Grad.

S obzirom na činjenicu da nije bilo moguće riješiti imovinsko-pravne odnose za još jednu preostalu parcelu, iznađeno je rješenje kako bi se ta parcela zaobišla. U tom smislu urađen je aneks projekta Instituta za hidrotehniku, te upućen zahtjev Općini Stari Grad za korekciju lokacije trase vodovoda, kao i zahtjev Gradskoj upravi za izmjenu urbanističke saglasnosti i izdavanje dozvole za izgradnju vodovoda. Također je naglašeno da je pripremljena sva dokumentacija za tender za izbor izvođača radova koji će biti raspisan odmah po izdavanju građevinske dozvole. Vijeće je zadužilo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar da se i dalje maksimalno angažuju kako bi se ovi poslovi što hitnije završili.

Predstavnik lokalnih žitelja odnosno Udruženja ''Izvor života i zdravlja'' Fikret Čolić zahvalio je ovom prilikom Općinskom vijeću Centar na sveukupnim aktivnostima i istrajnosti na rješavanju pitanja vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja, a koje je za njih od životnog značaja.

 

Općina Centar usvojila Strategiju razvoja do 2022. godine

Općinsko vijeće je usvojilo Strategiju razvoja općine Centar za period od 2016. do 2022. godine. Nakon što je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrđen Nacrt strategije, dokument je bio na javnoj raspravi u trajanju 25 dana. U izradi ovog značajnog strateškog dokumenta učestvovali su radni timovi koje je imenovao općinski načelnik. Strategija razvoja sadrži opšte karakteristike i socio-ekonomske podatke o Općini Centar, ocjenu postojećeg stanja i SWOT analizu, a zatim viziju i strateške ciljeve razvoja. Nacrt strategije sadrži i Akcioni plan implementacije za period do 2018. godine u kojem su navedene mjere i projekti po oblastima: privlačenje investicija, razvoj urbane ekonomije i turizma, ruralni razvoj, zaštita okoliša i izgradnja komunalne infrastrukture, obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, mladi i zapošljavanje, razvoj kulture i sporta, bezbjednost, civilna zaštita, saradnja sa nevladinim sektorom, razvoj lokalne i mjesne samouprave.

Prilikom usvajanja Strategije razvoja Općine do 2022. godine vijećnici su naglasili da je ovaj dokument otvoren za sve konstruktivne dopune i projekte od interesa za građane središnje sarajevske općine i šire.

 

Akcioni plan energetski održivog razvoja općine Centar (SEAP)

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je Akcioni plan energetski održivog razvoja općine Centar – SEAP (Sustainable Energy Action Plan). Vijećnici su pohvalili sadržaj ovog dokumenta, za čiju izradu je odgovorni konsultant bio Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj – CETEOR d.o.o. Sarajevo, te naglasili da i Akcioni plan energetski održivog razvoja, kao i Strategija razvoja, ostaju otvoreni za sve prijedloge koji su interesa ove lokalne zajednice i za opću dobrobit.

Usvajanjem SEAP-a Općina Centar je potvrdila svoje opredjeljenje za energetski održiv razvoj na načelima energetske efikasnosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. Akcioni plan, koji je urađen u skladu sa smjernicama Evropske komisije, sadrži prijedlog mjera i aktivnosti potrebnih za smanjenje emisija CO2, na nivou područja općine Centar za 20% do 2020. godine, a planirane mjere su promatrane odvojeno za šest sektora i to: zgradarstvo, saobraćaj, javna rasvjeta, kruti otpad, vodosnabdijevanje i obnovljivi izvori energije. Za svaku od navedenih mjera predviđena je vremenska dinamika i nosioci provedbe, procjena troškova i ušteda, sa prijedlozima izvora finansiranja. Vijećnici su u raspravi istakli da su usvajanjem ovog veoma važnog dokumenta stvoreni preduslovi da Općina Centar može sa njenim projektima aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije kao i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

Usvojen Urbanistički projekt ''Tehnički fakulteti-Koševo''

Općinsko vijeće je usvojilo predloženi Urbanistički projekt ''Tehnički fakulteti-Koševo'' sa pripadajućom odlukom o njegovom provođenju, uz dopunu koju je predložio Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji je i nosilac izrade projekta.

Ovim urbanističkim planom obuhvaćen je prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom. Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, predviđa se na tom prostoru uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera, opremanje područja adekvatnom saobraćajnom infrastrukturom uz izgradnju tri kružna toka, te izgradnja podzemne garaže i zamjenskog stambenog objekta.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ i uputilo ga na javni uvid i javnu raspravu. U velikoj sali Općine Centar održana je 27. juna 2016. godine javna rasprava na kojoj su prisutni građani podržali Nacrt ovog planskog dokumenta ističući da se radi o dobrom projektu čija realizacija će sigurno doprinijeti ljepšem izgledu grada.

 

Vijeće je primilo k znanju Informaciju Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar o pripremama pretpostavki za izradu korekcije Regulacionog plana Gradski park ''Betanija'' u cilju stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju vjerskog objekta -  džamije na Kromolju.

 

Građevinsko zemljište

Na ovoj sjednici Vijeća usvojena je Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Bolničkoj ulici u kojem će biti smještena ambulanta porodične medicine ''Višnjik'', a prodaja zemljišta će biti izvršena putem javnog nadmetanja – licitacije. Arhitektonsko-građevinski uslovi za izgradnju pomenutog stambeno-poslovnog objekta utvrđeni su Korekcijom Regulacionog plana ''Bjelave-Čekaluša''.

Vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje saobraćajnice koja bi povezala ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka. Riječ je o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za preostalu posljednju parcelu, čime su stvoreni neophodni preduvjeti za izgradnju ove saobraćajnice.

 

Zakup poslovnih prostorija

Vijeće je na ovoj sjednici odlučilo da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije na adresama Čekaluša 13 (površine 12 m2 po cijeni 12 KM/m2 mjesečno) i Ćemaluša 2 – bez portala (površine 8 m2 po cijeni 16,80 KM/m2). Poslovne prostorije u Ulici Hakije Kulenovića 5 (površine 67 m2 po cijeni od jedne marke po metru kvadratnom mjesečno) dodijeljene su po istom osnovu u petogodišnji zakup Udruženju dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo za obavljanje djelatnosti pružanja pomoći licima oboljelim od dijabetesa.

 

Općinsko vijeće je usvojilo Program investiciono-tehničkog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta za 2016. godinu.

 

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili pitanja i inicijative.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti