Općina Centar nastavlja tradiciju nagrađivanja najuspješnijih farmera

Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar duže od decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine. Tim povodom je u utorak, 12. jula 2016. godine u velikoj sali Općine Centar upriličeno svečano uručenje diploma i nagrada poljoprivrednim proizvođačima - pobjednicima Izbora za najuspješnije farmere-stočare iz Centra u 2015. godini.
Općina Centar nastavlja tradiciju nagrađivanja najuspješnijih farmera

Nagrade su dodijeljene u kategorijama: najuspješniji farmer, najoptimalniji zoohigijenski i zootehnički uslovi držanja životinja, najznačajnije povećanje broja životinja ili kapaciteta poljoprivrednog objekta, uzgajivači priplodnih junica, uzgajivači goveda, uzgajivači ovaca i uzgajivači pčela. Uručenju diploma prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i pomoćnik načelnika za privredu i finansije Fahrudin Kurtović, vijećnik i predsjednik Komisije za izbor najkvalitetnijih farmera/stočara Velija Katica i vijećnik Suvad Kerla.

 

Čestitajući nagrađenima predsjedavajući Ajnadžić je kazao da Općina Centar posebnu pažnju posvećuje poljoprivrednicima i da će tako nastaviti i u budućnosti.

 

-Čini me posebno sretnim da vas u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, u moje lično i u ime ekipe koja je ovdje, srdačno pozdravim i čestitam na vašem izuzetno uspješnom radu. Obećavam da ćemo vam sutra posvetiti više pažnje nego danas. Na teritoriji Općine Centar poljoprivredno zemljište zauzima čak 50 posto površine. To je dodatni razlog da nalazimo alate sa kojima ćemo pomagati ljudima koji se bave stvaranjem novih vrijednosti u prostoru, a to će biti jedno od važnih opredjeljenja u budućnosti. Želimo odati priznanje onima koji su davali najbolje rezultate i koji su najviše privrženi svom poslu. Moje duboko poštovanje za ono što radite, moja duboka podrška i opredijeljenost za ono što planirate raditi u smislu proširenja svojih aktivnosti i svoje proizvodnje. Istinski vam čestitam i želim da budete još bolji i efikasniji, kazao je Ajnadžić, te dodao da će Općinsko vijeće u skorijem periodu donijeti odluku da u saradnji sa bankama formira kreditno-garantni fond za poticaj malim i srednjim biznisima sa minimalnim kamatnim stopama.  

 

Za najuspješnijeg farmera proglašen je Meho Muharemović, kojem je pripala nagrada u iznosu od 900 KM. Nagrada od 500 KM dodijeljena je Nihadi Pandžić za najoptimalnije zoohigijenske i zootehničke uslove držanja životinja. Nagrade u kategoriji za najznačajnije povećanje broja životinja ili kapaciteta poljoprivrednog objekta dobili su: Milenko Dragaš (I nagrada-500 KM) i Jadranko Radenović (II nagrada-400 KM).

 

Za najuspješnije uzgajivače goveda su proglašeni Nedeljko Đokanović (I nagrada-500 KM), Refik Omerović (II nagrada-400 KM), Amir Pandžić (III nagrada-300 KM), Fata Pandžić (IV nagrada-300 KM), Sabit Pandžić (V nagrada-300 KM) i Munib Gljiva (VI nagrada-300 KM).

 

U kategoriji uzgajivača ovaca nagrađeni su: Kasim Samouk (I nagrada-500 KM), Ćiro Ješić (II nagrada-400 KM), Žarko Rašević (III nagrada-300 KM), Hašim Muharemović (IV nagrada-300 KM), Sabahet Seferović (V nagrada-300 KM), Hašim Pandžić (VI nagrada-300 KM), Sead Pandžić (VII nagrada-300 KM), Zejnil Pandžić (VIII nagrada-300 KM), Dobro Rašević (IX nagrada-300 KM) i Mirsad Bahuna (X nagrada-200 KM).

 

Za najuspješnije pčelare u općini Centar proglašeni su: Muhamed Salkanović (I nagrada-500 KM), Snježana Rašević (II nagrada-400 KM) i Munib Pandžić (III nagrada-300 KM). Nagrade u kategoriji uzgajivača priplodnih junica dobili su: Beriz Omerović (I nagrada-500 KM), Bogdan Dragaš (II nagrada-400 KM) i Siniša Rašević (III nagrada-300 KM).

 

Za 26 pomenutih nagrada iz budžeta Općine Centar je izdvojeno 10.000 KM.

Komisiju za izbor najkvalitetnijih farmera u općini Centar je predvodio prof. dr. Velija Katica koji je ovom prilikom kazao da rubna područja Općine Centar omogućavaju organsku proizvodnju hrane, te da taj trend treba slijediti.

 

-U budućem našem razvoju i strategijama osnovna stvar koju ćemo potencirati je organska proizvodnja hrane jer država koja je u stanju da za sebe proizvodi hranu ima dobar status. Općina Centar nema kompetencije kada je u pitanju zapošljavanje, međutim mi možemo kroz ove projekte, povećanjem proizvodnje obezbijediti da na takav indirektan način uposlimo određeni broj ljudi, naglasio je Katica.

Meho Muharemović se zahvalio Općini Centar što mu je i ove godine ukazala čast proglasivši ga najuspješnijim farmerom u 2015. godini.

-Hvala Općini Centar na ovom za mene izuzetno značajnom priznanju. Ova lokalna zajednica je na neki način logistika koja nas nikada ne izdaje. Na bilo koji način da se obratimo Općina nam uvijek izađe u susret, dodao je Muharemović.

Općina Centar je istog dana, prije podjele diploma i nagrada u velikoj sali upriličila i edukaciju farmera na temu „Savremeni pristupi stočarstvu sa posebnim osvrtom na uvjete ulaska BiH u EU“.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti