Okončana škola poduzetništva Općine Centar

Općina Centar Sarajevo je već šestu godinu zaredom, u saradnji sa Udruženjem „Idea“, realizirala Školu poduzetništva. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 3.500 maraka.
Okončana škola poduzetništva Općine Centar

U cilju unapređenja kvaliteta života ljudi i zajednice u cjelini sve više se javlja potreba za ohrabrivanjem poduzetničke inicijative i unapređenjem kapaciteta, znanja i vještina budućih mladih poduzetnika, kako na području općine Centar, tako i u cijeloj BiH. Stoga je neophodno raditi na razvoju kapaciteta budućih mladih poduzetnika i omogućiti im da se edukuju na način da im se približi savremena poslovna praksa i mogućnosti primjene u kontekstu BiH. Osim edukacije, potrebno je pružiti im i kvalitetnu savjetodavnu - konsultantsku pomoć.

 

Edukaciona faza osim promocije ideje poduzetništva, uključuje i neophodna stručna znanja i vještine potrebne za pokretanje i uspješno vođenje biznisa. Osim prezentacije neophodnih teorijskih koncepata uključena je i prezentacija praktičnih savremenih znanja i slučajeva iz prakse, individualne i grupne diskusije i zadaci, prezentacija video materijala, te praktični dio - kreiranje poslovnog plana.

 

Projekt koji se uspješno realizira od 2011. godine ima za cilj edukaciju mladih osoba sa područja općine Centar koje žele započeti vlastiti biznis. Predavanja i radionice održane su u prostorijama Centra za podršku biznisu općine Centar u dva ciklusa i to od 15. do 17. juna te od 20. do 22. juna 2016. godine.

 

Edukativna predavanja i obuku za mlade nezaposlene osobe o mogućnostima pokretanja i uspješnog vođenja vlastitog biznisa, razvoja poduzetničkog duha i poslovnih ideja vodio je Fuad Tabak, konsultant Udruženja „Idea“.

 

Prema riječima Predraga Slomovića iz Centra za podršku biznisu Općine Centar, svake godine oko 45 polaznika završi ovaj edukativni kurs.

 

-Ovo je već tradicionalna škola poduzetništva Općine Centar. Kao i ranijih godina broj polaznika bio je oko 45 mladih, koji su po okončanju projekta dobili certifikat o završenoj obuci, te mogućnost da se obrate za savjet predstavnicima Udruženja „Idea“ prilikom pokretanja vlastitog biznisa. Prvi dan predavač je polaznike upoznao sa osnovama poduzetništva, pojmom biznis plana koji predstavlja ključni element pri pokretanju bilo koje vrste biznisa. Drugi i treći dan se konkretno radila razrada biznis ideje. Ovo je jedan od instrumenata koji Općina Centar već tradicionalno koristi kako bi mladi stekli veću konkurentnost na tržištu rada, kazao je Slomović.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti