Kontinuirana briga Općine Centar o boračkoj populaciji

Imajući u vidu težak socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu šire društvene zajednice za njihove brojne probleme, Općina Centar dugi niz godina kao jedan od prioritetnih strateških ciljeva ima kontinuiranu brigu o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, i redovno svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila potporu i razne vrste pomoći. Tako je u budžetu za 2016. godinu obezbijeđeno 617.600 KM za tu namjenu.
Kontinuirana briga Općine Centar o boračkoj populaciji

Općina Centar kontinuirano podržava i finansijski pomaže rad boračkih udruženja sa njenog područja i realizaciju njihovih projekata koji imaju za cilj rješavanje životnih pitanja boraca i njihovih obitelji, među kojima su svakako prioritetni stambeni problemi, obrazovanje i zapošljavanje, te pružanje socijalne, medicinske i drugih vidova pomoći. Za podršku projektima boračkih udruženja u ovoj godini Općina je obezbijedila 361.000 maraka, a sredstva se raspoređuju putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja, a na osnovu javnog poziva.

 

U nastojanju da pomogne boračkim porodicama koje su u najtežoj socijalnoj situaciji, u ovoj godini će biti dodijeljeno ukupno 100.100 maraka za jednokratne novčane pomoći s ciljem ublažavanja posljedica teškog ekonomsko-socijalnog položaja pripadnika boračke populacije kojima treba socijalna i zdravstvena pomoć. Ova sredstva raspoređuje Komisija Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja tokom cijele godine, prema usvojenim kriterijima.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar, kao i niz godina ranije, obezbijeđeno je 70.000 KM za kontinuiran projekt pomoći ratnim vojnim invalidima (stepena invaliditeta 100, 90 i 80%), korisnicima prava na tuđu njegu i pomoć i tako im se osiguravaju dodatna mjesečna primanja koja se također dodjeljuju u skladu sa utvrđenim kriterijima Službe za boračko-invalidsku zaštitu. Uz to, u budžetu je planirana finansijska podrška u iznosu od 7.000 maraka za ugradnju ručnih komandi u putničke automobile koje Vlada Federacije BiH dodjeljuje ratnim vojnim invalidima sa 100% invaliditetom.

 

Općina Centar posebnu pažnju posvećuje njegovanju trajnog sjećanja na poginule branitelje, pa u tom cilju izdvaja sredstva za finansiranje izgradnje i održavanja spomen-obilježja i uređenje grobalja i mezarja, te za obilježavanje značajnijih datuma iz naše novije historije, za što je u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 63.000 maraka. U okviru te sume 15.000 KM je namijenjeno za organiziranje manifestacija koje se realiziraju putem Jedinstvene organizacije boraca – za obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade Armije BiH; 1.000 KM za obilježavanje godišnjice pogibije načelnika štaba 105. brigade Esada Bajramovića; 8.000 KM za obilježavanje Dana Odreda ''Soukbunar'' i Dana spomena žrtvama sa područja Nahoreva. Za podršku manifestaciji ''Igman 2016.'' Općina je obezbijedila 5.000 maraka.

 

Osim toga, za održavanje spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima na području općine Cedtar u ovogodišnjem budžetu je na raspolaganju 30.000 KM i još 4.000 KM za održavanje spomen-obilježja Oaza mira – Pionirska dolina. Fondu Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) Općina Centar svake godine dodjeljuje sredstva, a ove godine ona iznose 10.000 maraka.

 

U budžetu Općine Centar za 2016. godinu je i grant u iznosu 6.000 maraka za troškove rente i naknada za građevinsko zemljište prilikom legalizacije izgrađenih stambenih objekata pripadnika boračke populacije.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti