Tradicionalni Bajramski susreti u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca je u srijedu, 7. jula 2016. godine u prostorijama Udruženja upriličilo tradicionalne Bajramske susrete u povodu Ramazanskog bajrama.
Tradicionalni Bajramski susreti u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Ove susrete Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca tradicionalno organizuje od 1996. godine. Današnjem druženju prisustvovali su članovi Udruženja, prijatelji Vijeća, organizacije s kojima Vijeće sarađuje, među kojima su Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće, Krug 99, predstavnici vlasti i drugi. U ime Općine Centar druženju su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, savjetnik Mustafa Resić u ime načelnika Dževada Bećirevića te vijećnici Igor Kamočaji i Miro Lazović.

 

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Nedžad Mulabegović pozdravio je prisutne i čestitao praznik onima koji ga slave.

 

-Moram odmah na početku kazati za one koji ne znaju, da su ovi naši Bajramski susreti već prerasli u jednu tradiciju sa osnovnom željom da se barem u povodu bajramskih praznika sastanemo, razmijenimo mišljenja, čestitamo jedni drugima, da u našoj sredini vidimo uvažene prijatelje i kolege, prije svega članove udruženja koja su po svojim opredjeljenjima i programskim načelima komplementarna Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca i sa kojima u jednom dugom vremenskom periodu i kontinuitetu imamo izuzetno dobru saradnju. Tu prije svega mislim na Srpsko građansko vijeće, Hrvatsko narodno vijeće, Krug 99 i naravno kulturne institucije i kulturna društva koja egzistiraju u BiH, naše uvažene kolegice i kolege iz akademske zajednice i one koji pripadaju umjetničkim i duhovnim krugovima. Ovo je prilika za druženje, razmjenu ideja i eventualno za pokretanje, odnosno iniciranje nekih budućih aktivnosti. Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca shodno svojim programskim opredjeljenjima i kontinuitetu rada, trudi se da, koliko je to moguće u datim uslovima, da svoj doprinos razmišljanju o aktuelnoj problematici našeg svakodnevnog življenja i perspektive u BiH, ne vodeći puno računa o tome da li će ta razmišljanja biti prihvaćena i realizirana, kazao je Mulabegović te dodao da je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u posljednje tri godine pokrenulo niz aktivnosti koje za cilj imaju proširenje bošnjačkog intelektualnog kruga, što je rezultiralo aktivnostima Vijeća u Tuzli i tuzlanskom regionu, osnivanjem ogranka u Mostaru koji treba da preraste u regionalni centar, aktivnostima Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Istočnoj Bosni. -Dalje aktivnosti ovog udruženja usmjerene su ka Banja Luci, Zenici, Bihaću, s ciljem da se napravi jedna mreža gdje bismo na široj bosanskohercegovačkoj platformi realizirali naše buduće aktivnosti, naglasio je Mulabegović.

 

U ime Udruženja, osim predsjednika Mulabegovića, domaćini druženja bili su generalni sekretar Emir Zlatar i predsjednik Upravnog odbora Hilmo Neimarlija.

 

Predsjedavajući Ajnadžić kazao je da će Općina Centar i u narednom periodu podržavati rad Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca koje daje izuzetan doprinos razvoju društva u mnogim oblastima. 

 

Susreti prijatelja svih nacionalnosti, uz neizostavnu bajramsku baklavu, protekli su u spontanom razgovoru i pozitivnoj, prijateljskoj atmosferi, što je i bio cilj ovog druženja.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti