Volonteri Crvenog križa/krsta Općine Centar implementiraju projekat kućne njege

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva godinama unazad stavlja među najprioritetnije aktivnosti.
Volonteri Crvenog križa/krsta Općine Centar implementiraju projekat kućne njege

Jedan od projekata koji Općina Centar podržava je i pomoć starijim osobama preko 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama s ciljem poboljšanja životnih uslova.

 

Projekat se realizuje putem Crvenog križa/krsta Općine Centar, a na osnovu potpisanog protokola o realizaciji granta Crvenom križu/krstu iz općinskog budžeta izdvojeno je 50 hiljada maraka. Korisnici ovog projekta su osobe treće životne dobi, starosti od 60 i više godina, osobe koje su izložene teškom siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolovane i nemaju materijalnu niti moralnu podršku društva i svojih najbližih. Osnovni cilj ovog projekta je pružanje pomoći starijim osobama koje žive u teškim okolnostima, posebno onima koji su usamljeni, bolesni ili su fizički ograničeni u svakodnevnom funkcioniranju.

 

Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa/krsta Općine Centar i sama je bila volonter kućne njege u periodu od 2005. do 2007. godine.

 

-Starim i iznemoglim osobama se pružaju kvalitetne usluge pomoći u kući i zdravstvene usluge stručnih lica, kao i volontera, koji su prošli edukaciju pružanja usluga kućne njege radi poboljšanja kvaliteta života najosjetljivije grupe u populaciji. U bazi podataka Crvenog križa/krsta Općine Centar nalazi se 80 korisnika kojima je potrebna kućna njega. Ono što je novina u odnosu na raniju praksu je to da ćemo u program kućne njege uvrstiti i one sugrađane treće životne dobi koji imaju srodnike, ali čiji srodnici se nalaze u stanju socijalne potrebe. Trenutno imamo devet aktivnih volontera koji realiziraju projekat kućne njege i jednog koordinatora, naglasila je Ibrica.

 

Fikreta Mujezin jedan je od volontera projekta kućne njege kojeg realizira Crveni križ/krst Općine Centar. Kako navodi, zadužena je za kućnu njegu devet osoba koje su u stanju socijalne potrebe, a jedna od osoba kojima pruža pomoć je i osamdesetsedmogodišnja Masija Karić.

 

-Nana Masija je posebno draga osoba, ali nažalost, godinama živi potpuno sama. Maijsa je lošeg zdravlja i slabo pokretna tako da nije u mogućnost sebi otići bar hljeb kupiti. Nema bližih srodnika, a jedine osobe koje je posjećuju smo doktori i ja. Dugo godina sam volonter Crvenog križa/krsta Općine Centar, a svoju snagu nalazim u njihovom osmijehu kada im dođem na vrata. Ispuni mi se srce toplinom kada, bar malo, mogu da olakšam njihove teške živote. Zahvaljujući Općini Centar uskoro ćemo korisnicima dijeliti pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama, koje su im zaista neophodne. Za nanu Masiju, kao i za druge korisnike o kojima vodim brigu, ništa mi nije teško uraditi. Ona je zaista posebna, vedrog duha, uprkos svim problemima sa kojima se svakodnevno suočava. Sama činjenica da više od godinu dana nije izašla vani dovoljno govori o njenom zdravstvenom stanju, istakla je Fikreta.

 

Nana Masija živi sama, a jedina mjesečna primanja koja ima su 50 KM od Općine Centar za hljeb i mlijeko.

 

-Život je postao jako težak, a najčešće poželim da legnem i da se ne probudim. Muža sam izgubila prije 30 godina, a djecu nikada nisam imala. Bilo je lakše dok sam bila zdrava i pokretna, a sada ne mogu sama da izađem i da kupim hljeb. Prije nekoliko godina sam pala i slomila kuk i od tada se sve teže krećem. Da nema moje drage Fikrete ne znam šta bih. Ona dođe svaki dan, kupi mi sve što treba, pomogne mi po kući, razgovara sa mnom, kao da je moje dijete, a ja je tako i gledam, kad već nisam imala svoju djecu. Njen dolazak me razveseli i osjećam sigurnost kada je ona tu. Veliko je to kada osjećaš neku sigurnost znajući da neko brine o tebi, kada imaš besplatan pregled, lijekove i njegu. Zato sam neizmjerno zahvalna „Crvenom križu“, mojoj Fikreti i Općini Centar. Još uvijek je ljeto, ali ja već brinem kako da obezbijedim drva za zimu. Nemam nikakvih primanja osim 50 maraka od Općine za hljeb i mlijeko, ispričala je nana Masija.

 

Ovaj humani projekat kućne njege fokusiran je uglavnom na: aktivnosti kućne njege koja objedinjava niz medicinskih usluga kao što je davanje lijekova propisanih od kućnog ljekara, savjeta ishrane i slično; socijalne pomoći koja uključuje niz aktivnosti kao što su kućna i lična higijena, dostava prehrambenih i higijenskih paketa, pomoć i rješavanje administrativnih problema, psihološka podrška i poboljšanje socijalne uključenosti; kao i stručno usavršavanje uposlenih i volontera kroz radionice i treninge.

 

Dolaskom na adresu korisnika, volonteri, uglavnom, pružaju sljedeće usluge: psiho-socijalnu podršku, pomoć u kući, pratnju ljekaru, pratnju u šetnju, odlazak u kupovinu i apoteku, administrativne usluge i druge vrste pomoći koje korisnici, zbog bolesti i starosti, nisu u mogućnosti samostalno obavljati.

 

Fikreta je dodala da su posvećen odnos i odgovornost osnovni principi koji karakterišu ulogu osoba angažovanih na ovom projektu.

 

-Na taj način korisnici stiču povjerenje u volontere što je jako bitno za ovaj projekat, jer povjerenje je osnov da bi se ti stari i usamljeni ljudi mogli osloniti na volontera koji im dolazi u dom. Razgovor i psihološka podrška, osjećaj da nisu napušteni i zaboravljeni od društva je najvažnija podrška koju ističu naši korisnici, objasnila je Mujezin.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti