Donacija boračkom udruženju „Crni labudovi“ za izgradnju spomen obilježja

U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza ugostio je 14. juna 2016. godine Avdu Subašića, predsjednika Udruženja „Crni Labudovi“. Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 3.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen pomenutom udruženju.
Donacija boračkom udruženju „Crni labudovi“ za izgradnju spomen obilježja

Protokol je u ime Općine Centar potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Udruženja „Crni labudovi“ to je učinio predsjednik Subašić. Donirana sredstva namijenjena su za sufinansiranje projekta izgradnje centralnog spomen obilježja poginulim pripadnicima jedinice „Crni labudovi“ koja je bila u sastavu Armije RBiH..

 

Udruženje „Crni labudovi“ osnovano je prije tri godine, a u svojim programskim aktivnostima ima za cilj očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe Armije RBiH, te ratnog puta jedinice „Crni labudovi“ koja je dala veliki doprinos u odbrani zemlje. Jedinica je bila sastavljena od boraca iz 56 bosanskohercegovačkih općina, a učestvovala je u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH. U oslobađanju i odbrani Bosne i Hercegovine živote je dalo 79 pripadnika jedinice iz općina širom naše zemlje.

 

Predsjednik Subašić zahvalio se Općini Centar na dodijeljenim sredstvima, naglasivši da je svaka pomoć Udruženju itekako dobrodošla.

 

-Donacija koju smo dobili od Općine Centar zaista će nam biti od velike pomoći. Kako bismo naše borce i šehide sačuvali od zaborava, pokrenuli smo projekt izgradnje u Nedžarićima centralnog spomen obilježja poginulim pripadnicima jedinice „Crni labudovi“. S tim u vezi, obratili smo se Općini Centar za finansijsku pomoć, a evo svjedoci smo da je Općina imala sluha za naše potrebe. Cilj nam je spomen obilježje završiti do kraja godine, kako bismo ga na proljeće svečano otkrili. Projekt izgradnje spomen obilježja košta 155.000 maraka, a postavljanje samo jednog slova košta dvije marke. Želim se zahvaliti Općini Centar koja iskazuje poseban senzibilitet prema boračkoj populaciji, što je danas, nažalost, rijetkost, kazao je Subašić.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti