Projekat izgradnje džamije na Kromolju

Na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“, održan je 15. juna 2016. godine na lokalitetu buduće džamije na Kromolju (preko puta objekta u Ulici Kromolj 104) sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, Islamske zajednice u BIH i lokalnih žitelja. Povod sastanka je najava izgradnje ovog vjerskog objekta.
Projekat izgradnje džamije na Kromolju

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić upoznao je prisutne o proceduri koju je bilo potrebno okončati prije početka izgradnje džamije. –Osim Općinskog vijeća, veliki doprinos u realizaciji ovog projekta je dao načelnik Općine Dževad Bećirević, dok je posebnu ulogu u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa imao vijećnik Velija Katica. Vjerujem da će pozicija ovog vjerskog objekta imati posebnost i sjajnu prirodnu okolinu kao dženet za dušu. Do kraja ovog mjeseca će nadležna općinska služba uraditi iskolčavanje parcele, nakon čega možemo krenuti sa pripremnim radovima čišćenja i uređenja parcele, kazao je Ajnadžić.

 

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića je rekao da je trebalo proći izuzetno težak put kako bi se obezbijedili planski, materijalni i drugi uslovi za početak realizacije ovog projekta od posebnog značaja za lokalno stanovništvo.

 

–Osim izgradnje vjerskog objekta, Općina Centar planira na području Kromolja uložiti finansijska sredstva za novi vodovod, gasifikaciju, dječije igralište i u druge značajne projekte komunalne infrastrukture, naglasio je Resić.

 

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović je kazao da će džamija biti regionalnog karaktera i objedinjavati sve džemate okolnih naselja i dodao: -Stoga moramo gledati godinama unaprijed, kada će ovo naselje biti puno veće, pa smo planirali izgradnju većeg objekta, sa dovoljno parking mjesta, imamskom kućom i vakufskim prostorom.

 

Projektantski biro „2B Design Atelier“ je uradio prijedlog idejnog rješenja džamije kojeg je u kratkim crtama prisutnima predstavio Kemal Bezdrob, vođa projektantskog tima. –Budući objekat će biti adekvatno ambijentalno riješen i ispunjavat će sve vjerske i zahtjeve lokalne zajednice koja ima potrebu za izgradnjom pratećih objekata, objasnio je Bezdrob.

 

Današnjem sastanku, osim građana, prisustvovali su i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“ Bekir Šuško, koji je vodio sastanak, i Fikret Čolić, vijećnici Velija Katica i Eso Tucaković, kao i Mesud Hrbat, vlasnik firme „Penny Plus“, koji će kao vakif u cjelosti finansirati izgradnju objekta džamije na Kromolju.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti