Za obilježavanje 75 godina od ustanka u BiH protiv fašizma Općina izdvojila 5.000 maraka

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević i pomoćnik općinskog načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza su 14. juna 2016. godine ugostili u Općini Centar predsjednika Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata - SABNOR BiH dr. Bakira Nakaša i generalnog sekretara tog udruženja Rasima Prštu. Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 5.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen SABNOR-u BiH.

Protokol je u ime Općine Centar ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime SABNOR-a BIH to je učinio predsjednik Nakaš. Donirana sredstva namijenjena su za sufinansiranje troškova obilježavanja 75 godina od antifašističkog ustanka naroda Bosne i Hercegovine te za izdavanje novog broja lista „Glas antifašista“.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je kazao da, nažalost, sve više građana naše zemlje polako zaboravlja važne tekovine antifašističke borbe iz perioda 1941-1945. godine.

 

-Takav zaborav najčešće nas dovodi do novih pojavnih oblika različitih fašizama koji su se vratili i ponovno postoje u našoj zemlji. Zato ovu simboličnu podršku SABNOR-u BiH vidim kao doprinos Općine Centar očuvanju i spašavanju od zaborava što većeg broja tekovina narodnooslobodilačke i antifašističke borbe, u kojoj su, podsjetiću, učestvovali svi narodi i narodnosti koje žive u Bosni i Hercegovini. Tada smo bili zajedno protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja i fašističke ideologije, a vjerujem da nema razloga da i danas ne budemo zajedno protiv svih vrsta nečovječnosti i podjela koje nam se nameću kako izvana tako i iznutra, naglasio je Kovačević.

 

Doktor Nakaš je naglasio da se SABNOR BiH nalazi u veoma teškoj materijalnoj situaciji te da država, koja je zapravo osnivač Udruženja, sve manje vodi brigu o svojim nevladinim organizacijama i kulturnim institucijama koje su od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

 

-Mi se smatramo jednom kulturnom boračkom institucijom sa dugom tradicijom od 1947. godine. Sredstva koja smo dobili od Općine Centar će nam biti od velike pomoći kako bismo uspjeli realizovati planirane aktivnosti. Nakon obilježene 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, koja ipak nije bila definitivna, 27. jula ove godine obilježavamo 75. godišnjicu. Želimo na dostojanstven način da se sjetimo 27. jula 1941. godine, dana kada je u BiH podignut ustanak protiv fašizma, u vrijeme kada je fašizam porobio gotovo čitavu Evropu. Hvala Općini Centar jer je zaista jedna od rijetkih institucija vlasti koja se sjetila pomoći SABNOR-u BiH, dodao je Nakaš.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti