Općina donirala 10.000 maraka Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Sekretar općinskog organa uprave Općine Centar Sarajevo Jasna Beba i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić su u petak, 10. juna 2016. godine posjetili Akademiju nauka i umjetnosti gdje su ih ugostili akademici Miloš Trifković, predsjednik Akademije, Adila Pašalić-Kreso, potpredsjednica te Zijo Pašić, generalni sekretar i mr.sci. Amra Avdagić, sekretar Sekretarijata Akademije.
Općina donirala 10.000 maraka Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 10.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Protokol je u ime Općine Centar ranije potpisao načelnik Bećirević, a u ime Akademije predsjednik Trifković. Donirana sredstva su namijenjena za sufinansiranje troškova održavanja skupa u povodu obilježavanja 65 godina postojanja Akademije, odnosno 50 godina od donošenja Zakona o Akademiji nauka i umjetnosti u BiH.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine nastala je iz Naučnog društva koje je utemeljeno 1951. godine odlukom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o osnivanju Naučnog društva Bosne i Hercegovine. Naučno društvo, kao najviša ustanova za brigu o naučnom životu, funkcioniralo je sve dok Skupština Bosne i Hercegovine nije donijela Zakon o Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Tim Zakonom, donesenim 1966. godine ustanovljena je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao najviša naučna i umjetnička institucija na prostoru države BiH.

Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji.

Savjetnik Resić kazao je da će Općina Centar i u budućem periodu podržavati rad Akademije.

-Želim vam prenijeti čestitke načelnika Općine Dževada Bećirevića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća dr. Nedžada Ajnadžića povodom obilježavanja 65. godišnjice Naučnog društva BiH i 50. godišnjicu Akademije nauka i umjetnosti BiH. Nama je čast da možemo na ovaj način dati doprinos obilježavanju ovako velikih događaja. Za sve nas koje volimo Bosnu i Hercegovinu, Akademija nauka i umjetnosti sigurno je jedan od najsnažnijih zaštitnih znakova, simbola državnosti, institucija koju čine ljudi koji su u oblastima nauke i umjetnosti postigli najviše rezultate, istakao je Resić.

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Bećireviću, predsjednik Trifković je kazao je da za je za Akademiju ova pomoć itekako značajna.

-Akademija se prvenstveno finansira iz budžeta Kantona Sarajevo, ali taj novac koji nam stoji na raspolaganju dovoljan je samo za opstanak, ali ne i za puni radni angažman ove ustanove. Akademija nauka i umjetnosti tužila je državu Bosnu i Hercegovinu zbog neriješenog statusa. Presudu smo dobili, ali su institucije BiH odbile da je provedu te nam, ukoliko se stanje ne promjeni, ne preostaje ništa drugo nego nastavak pravne borbe za rješavanje statusa Akademije. Neizmjerno smo zahvalni na doniranim sredstvima, a nadam se da će se ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti, dodao je Trifković.

Generalni sekretar Pašić naglasio je da mnogi danas ne shvataju koji su zapravo elementi državnosti.

-Nama je bilo veliko zadovoljstvo kada smo naišli na ljude u Općini Centar koji taj suptilni segment razvoja i afirmacije države razumiju bez dodatnih objašnjenja. Mi smo prepoznali u vama ljude koji su na lokalnom nivou spremni da podrže državu i njenu državnost kroz različite aktivnosti, pa evo i kroz ovaj naš jubilej. Nama je ova saradnja sa Općinom Centar izuzetno važna, i još jednom hvala na tome, kazao je Pašić.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti