Iz budžeta Općine Centar još 50.000 KM vjerskim zajednicama

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, a u ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo izdvojeno je još 50.000 KM vjerskim zajednicama za sanaciju vjerskih objekata.
Iz budžeta Općine Centar još 50.000 KM vjerskim zajednicama

Tim povodom, predstavnici pet vjerskih zajednica su u petak, 10. juna 2016. godine posjetili Općinu Centar gdje su im Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave, i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika, uručili protokole o novčanim donacijama iz općinskog budžeta. Pomenuta sredstva su raspoređena na sljedeći način: Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo i Franjevačkom samostanu Sveti Anto po 15.000 KM; Jevrejskoj opštini Sarajevo 10.000 KM; rimokatoličkim župnim uredima Presvetog Srca Isusova i Sveti Josip u Sarajevu po 5.000 KM.

U ime Općine Centar, protokole je ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, dok su u ime vjerskih zajednica to učinili njihovi ovlašteni predstavnici.

Sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba je, u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića, pozdravila prisutne.

-Veliko mi je zadovoljstvo što ste danas ovdje i što imamo priliku da vam pružimo finansijsku podršku. Ova sredstva nisu velika, ali sigurno je da su data od srca. Kao i ranijih godina, Općina Centar je u budžetu obezbijedila određena sredstva za programske aktivnosti vjerskih zajednica kao i za kapitalne grantove za sanaciju vjerskih objekata u sveukupnom iznosu od 155.000. Sredstva su raspodijeljena na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama, a na osnovu potreba i zahtjeva vjerskih zajednica. Želim da ova sredstva upotrijebite za namjene koje ste predvidjeli, a nadam se da ćemo i narednih godina na isti ili sličan način učestvovati i pomagati vjerske zajednice, kazala je Beba.

Savjetnik Resić istakao je da se prilikom raspodjele sredstava Općina Centar nije ograničila samo na one vjerske zajednice koje se nalaze na njenom području, te da je ova lokalna zajednica jedna od rijetkih koja ne ostaje isključivo na svom prostoru imajući u vidu multikulturu i značaj vjerskih objekata.

 

Jevrejskoj opštini Sarajevo dodijeljen je iznos od 10.000 maraka za zamjenu prozora na kancelarijama poslovne zgrade Jevrejske opštine, u prizemlju sinagoge Jevrejske Opštine, kao i za izradu betonske podloge za izgradnju „ska“ kućice u kojoj se obilježava praznik Sukut.

 

-U ime Jevrejske opštine želim se zahvaliti Općini Centar, jer uvijek nailazimo na izuzetno dobru saradnju i razumijevanje u ovoj lokalnoj zajednici. Pomoć Općine Centar ima jedan kontinuitet, iako se mi prostorno ne nalazimo na njenom području, rekao je Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo.

Župni ured Sveti Josip u Sarajevu dobio je donaciju u iznosu od 5.000 maraka za uređenje kipa Majke Terezije, a župnik Luka Brković nije krio zadovoljstvo i zahvalnost.

-Dugujemo veliku zahvalnost Općini Centar, ne samo za ovu pomoć, nego i za višegodišnju podršku koju nam pruža. Moram naglasiti da je načelnik Općine Dževad Bećirević uvijek imao razumijevanja za nas. Zahvalni smo, ne samo zbog finansijske pomoći nego i zbog prijateljstva koje smo stekli. Novac smo dobili za uređenje kipa Majke Terezije koja će na jesen biti proglašena svetom. Svake godine kada smo se obratili Općini Centar dobili smo pomoć, i to se nikada ne smije zaboraviti, dodao je Brković.

Iznos od 15.000 KM dodijeljen je Franjevačkom samostanu Sv. Anto u Sarajevu.

-Koristim prigodu da se iskreno zahvalim za sve ono što nam je Općina Centar dobro učinila. Nadam se da ćemo i ubuduće imati ovako dobru saradnju i prijateljske odnose na dobrobit svih nas, kazao je Fra Perica Vidić.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti