Otvorenje projekta „Actopolis“ na lokalitetu Hastahane 6. juna 2016. godine

Općinu Centar Sarajevo u aprilu 2016. godine posjetila je Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine i Odjela kulturnih programa. Direktoricu Hermelink su ugostili načelnik Dževad Bećirević, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, a povod posjete bio je razgovor o održavanju kulturne manifestacije i performansa pod nazivom „Actopolis“ na lokalitetu Hastahana u Sarajevu.
Otvorenje projekta „Actopolis“ na lokalitetu Hastahane 6. juna 2016. godine

S obzirom da se lokalitet Hastahane nalazi na području općine Centar, a predstavlja javnu površinu, Goethe-Institut BiH obratio se sa zahtjevom prema Općini Centar za zauzimanje javne površine s ciljem održavanja pomenute manifestacije.

 

Načelnik Bećirević je kazao da Općina Centar uvijek ima sluha za projekte i aktivnosti koji su u interesu građana, te doprinose razvoju društva u mnogim oblastima.

 

Tim povodom, u ponedjeljak 6. juna 2016. godine u 17 sati na lokalitetu Hastahane planirano je otvorenje projekta „Actopolis“ koji će trajati do 22. jula ove godine.

 

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine u saradnji sa Goethe-Institutima iz regije (Hrvatska, Srbija, Turska, Grčka, Bugarska), te Urbane Künste Ruhra iz Njemačke, od 2015. godine realizira trogodišnji projekat „Actopolis“ kroz koji će se u gradovima ovih država realizirati interaktivni multimedijalni umjetnički projekti, urbane instalacije i performansi.

 

Sa tri odabrana umjetnička projekta za Actopolis Sarajevo: Sarajevo Cloud, Zeleni Paviljon i Sarajevo Album pokušat će se testirati nove metode razmišljanja o samom gradu i istražiti alati za stvaranje veza između umjetnosti, urbanizma, aktivizma i kulture.

 

Za mjesto implementacije projekta iz Goethe-Instituta BiH odabrali su lokalitet Hastahane, a sam naziv po svom značenju predstavlja mjesto ozdravljenja. Hastahana je strateški smještena u centru grada  i predstavlja između ostalog i mjesto susreta i stalnih urbanih izazova. Ovaj park je određen kao mjesto polaska i prve tačke sa koje će se posmatrati grad i istraživati mogućnosti za njegovo poboljšanje. Cilj projekta je prije svega pokrenuti dijalog i razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji, ali i povijesti, sadašnjosti i budućnosti grada.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti