Za finansiranje nužnog smještaja za socijalno ugrožene porodice obezbijeđeno 45.000 KM

Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za privremeni smještaj socijalno ugroženih porodica sa prebivalištem na području općine Centar. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 45.000 KM što je za 10.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.
Za finansiranje nužnog smještaja za socijalno ugrožene porodice obezbijeđeno 45.000 KM

Sredstva sa ovog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

 

U 2016. godini za smještaj 27 porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe utrošeno je 23.400 KM. Prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava za ovu vrstu pomoći potrebno je priložiti ugovor ili izjavu vlasnika stambene jedinice o podstanarskom odnosu sklopljen sa podnosiocem zahtjeva. Pomoć se odnosi na plaćanje troškova smještaja u iznosu do 200 KM mjesečno za porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje ili se privremeno nađu u potrebi za smještajem, a u stanju su socijalne potrebe. Općina na ovaj način može finansirati nužni smještaj najduže u periodu do šest mjeseci.

 

Prema odredbama Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, koji je odobrio općinski načelnik Dževad Bećirević, pravo na nužni smještaj mogu ostvariti osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe sa posebnim potrebama i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stara, bolesna i iznemogla lica preko 65 godina starosti čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno...

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti