Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji

U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim građanima, te delegacijama Kantona, Grada, Općine Centar i udruženja građana, 27. maja 2016. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.
Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji

U ime Općine Centar, cvijeće su položili dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Osmo Babić, koordinator za mjesne zajednice u Službi za lokalnu samoupravu Općine Centar Ibrahim Burazerović, te vijećnici Edina Latif, Velija Katica i Suvad Kerla.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je kazao da se sa ovog mjesta želi poslati jasna poruka da zlo i bezumlje nikada ne mogu pobijediti, ali i da se nikada ne smiju zaboraviti.

 

-Prošle su 24 godine od stravičnog masakra u Ulici Ferhadija, kada je bezumlje pucalo na građane koji stoje u redu za hljeb. Tada sam znao, istoga trena da nam ne mogu ništa, da će Sarajevo i naša Bosna i Hercegovina preživjeti sve strahote. Ponekad se zapitam, kako taj bezumnik s brda koji je ispalio granatu na nedužan svijet koji je želio kupiti veknu hljeba, pogleda u oči svoje porodice. Da li u njima vidi ubijene Sarajlije, koje mu ništa nisu učinile, naglasio je Kovačević.

 

Sanija Hafizović tog kobnog dana stajala je u redu za hljeb kada se, kako navodi, začuo strašan zvuk, a potom su uslijedile slike stravičnog masakra, lokvi krvi i raskomadanih tijela. Dobro pamti taj dan kada je ranjena.

 

-Ovo mjesto u meni budi izuzetno bolna sjećanja. Pred mojim očima je poginula curica. Zahvaljujem dragom Bogu što sam preživjela taj dan. Svaki put kada prolazim ovom ulicom podsjeti me na taj dan i često sanjam taj događaj, koji nikada ne smijemo zaboraviti, jer smo mi narod, nažalost, sklon zaboravu, kazala je Hafizović.

 

Na današnji dan prije tačno 24 godine, dok su čekali u redu za hljeb, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate kalibra 82 mm ispaljene oko 9.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić. Tog kobnog dana agresorske snage ranile su još 108 civila.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti