Predstavnici Općine ugostili prvake Federalnog takmičenja iz fizike

Na Tursko-bosanskom koledžu u Sarajevu održano je 21. Federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola, na kojem je učestvovalo 70 učenika iz naše zemlje. U ekipnoj konurenciji prvo mjesto osvojila je Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“, a njeni učenici postigli su zavidne rezultate. Tarik Muharemović osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osmih razreda, Amar Hadžić drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji devetih razreda, a Vedad Grbo treće mjesto, također u pojedničanoj konkurenciji devetih razreda.
Predstavnici Općine ugostili prvake Federalnog takmičenja iz fizike

S tim u vezi, predstavnici Općine Centar ugostili su prvake iz fizike i njihovu nastavnicu Lejlu Ramić kako bi sa njima razgovarali i čestitali im na postignutim uspjesima. U općinskoj delegaciji bili su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik načelnika Mustafa Resić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je izrazio veliko zadovoljstvo time što Općina Centar na svom području ima ovako kvalitetne škole i učenike koji postižu izuzetne rezultate.

-Ja sam uvijek slab na učenike koji dobro uče, a to je jedina komparativna prednost u ovom nesređenom društvu. Znanje je jedina stvar koju vam nikada ne mogu oduzeti. Budite uvijek samo svoji, a to možete ako ste naučno potkovani i ukoliko nauku doživljavate kao prijatelja. Želim da vam čestitam na rezultatima koje ste postigli i poželim da tako nastavite i u budućnosti. Općina Centar vas neće zaboraviti, jer mi smo uvijek tu da pomognemo mladima koji se trude. Moramo podržati mlade ljude koji postižu ovakve rezultate, a meni je drago da ste vi prepoznali da je jedina vaša šansa nauka, naglasio je Ajnadžić.

 

Beba se pridružila čestitkama i kazala da je jedino što je važno zapravo ne izgubiti ovakvu djecu, već ih prepoznati kao posebne, nadarene, one koje treba izdvojiti od ostalih.

-Bojim se da u masi gubimo ovakve ljude, a onda nam se desi da oni odlaze vani kao jedan gotov proizvod kojeg drugi jedva dočekaju. Mi ćemo nažalost vrlo brzo osjetiti posljedice odliva ovakvih ljudi. Za ovo što ste vi postigli mora biti dosta rada, dosta truda, odricanja i zalaganja i ja zaista želim da vam čestitam. U životu treba da radite samo ono što volite. Izabrali ste vrlo težak put, a to je put nauke, ali sigurno jedan od najisplativijih za budućnost. To je put koji je vaš i koji će vam pružiti zadovoljstvo, istakla je Beba.

 

Tarik Muharemović je učenik koji je pokazao izuzetan nivo znanja iz fizike osvojivši drugo mjesto na takmičenju sa samo dva boda zaostatka iza prvoplasiranog.

-Za ovo takmičenje pripremali smo se tri mjeseca. Vježbali smo svaki dan. Za vrijeme dok smo bili u školi, sjedili smo po šest časova u klupi i vježbali zajedno, a poslije toga smo išli kući da vježbamo samostalno, dodao je Muharemović.

 

Podsjećamo, učenici Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ pobjednici su općinskog takmičenja iz fizike koje je održano u aprilu. Za takmičenje osnovnih škola iz znanja koje za cilj ima podsticanje boljih rezultata rada učenika, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 25.000 maraka.

 

Također, u budžetu Općine Centar izdvojeno je 40.000 KM za tradicionalno nagrađivanje osnovnih škola za rezultate postignute u tekućoj školskoj godini. Naime, u skladu sa Pravilnikom o vrednovanju i nagrađivanju osnovnih škola općine Centar, vrši se bodovanje rezultata svih 11 škola, a ocjenjuje se učešće učenika u školskim sekcijama i ostvarenim rezultatima na školskim takmičenjima iz 14 oblasti od općinskog do državnog nivoa: fizika, informatika, matematika, geografija, engleski i njemački jezik, kulturno-umjetničko i naučno-tehničko stvaralaštvo, lektira, građansko obrazovanje/demokratija i ljudska prava, prva pomoć i zaštita, upozoravanje na mine, saobraćaj i sportska takmičenja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti