U 2016. godini jednokratnu novčanu pomoć dobilo 266 socijalno ugroženih porodica

Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene porodice. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 130.000 maraka.
U 2016. godini jednokratnu novčanu pomoć dobilo 266 socijalno ugroženih porodica

Sredstva sa ovog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

 

-Ova vrsta jednokratnih novčanih pomoći izdvaja se za osnovne egzistencijalne potrebe kao što su kupovina hrane, odjeće, ogrijeva i slično, a dodjeljuje se na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, kazala je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

U toku 2016. godine finansijska pomoć je odobrena za 266 socijalno ugroženih porodica za šta je sa pomenutog granta izdvojeno 70.260 maraka.

 

Pravo na jednokratne novčane pomoći imaju osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe sa posebnim potrebama i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu, kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stara, bolesna i iznemogla lica preko 65 godina starosti čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno...

 

Iznos novčane pomoći određuje se na osnovu kompletnog stanja u porodici (broja članova domaćinstva, uvjeta stanovanja, bolesti, invalidnosti, starosne dobi, radne sposobnosti, nepotpune porodice...), a što se utvrđuje terenskom posjetom socijalnog radnika.

 

Prema navedenom pravilniku za domaćinstva do dva člana odobrava se iznos od 200 KM, do četiri člana do 300 KM, a ukoliko domaćinstvo broji preko četiri člana onda taj iznos pomoći može biti do 350 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti