Proglašeni pobjednici fotofestivala učenika srednjih škola Općine Centar

U Galeriji Centra za mlade na Gorici u četvrtak, 12. maja 2016. godine otvorena je izložba 20 najboljih fotografija prispjelih na javni konkurs „Kulturno-historijske institucije općine Centar Sarajevo“ na kojoj su proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg takmičenja.
Proglašeni pobjednici fotofestivala učenika srednjih škola Općine Centar

Izložbu su otvorili Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu Sarajevo i Haris Čalkić, urednik web portala „Fotografija.ba“, koji pod pokroviteljstvom Općine Centar već četvrtu godinu za redom zajednički realizuju projekat „Fotofestival za učenike srednjih škola“.

 

Naime, u okviru projekta bio je otvoren konkurs za izbor najboljih fotografija posvećenih kulturnim običajima i manifestacijama, te građevinama od značaja za kulturu, a pravo učešća imali su učenici srednjih škola sa područja općine Centar. Nakon što je pregledao sve radove anonimnih autora, stručni žiri sastavljen od urednika portala „Fotografija.ba“ napravio je izbor 20 najuspješnijih fotografija prijavljenih na konkurs tako što se ocjenjivala tehnička uređenost fotografija, njihova poruka, te da li su fotografije adekvatno odgovorile na temu.

 

Prvo mjesto na ovogodišnjem Fotofestivalu osvojila je Emina Milanović, drugo Binasa Memić, a treće je pripalo Tesminu Karišiku. Nagrade za tri najbolje fotografije su 300, 200 i 100 KM.

 

–Cilj ovog projekta bio je potaknuti mlade ljude da se bave fotografijom, da steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju, poboljšaju svoje fotografske tehnike i prošire znanja o kulturno-historijskoj baštini općine Centar. Općina Centar je za autore tri najbolje fotografije obezbijedila novčane nagrade, a nadam se da će ovaj projekt biti nastavljen i ubuduće, kazao je Bostandžić.

 

Svečano otvaranje izložbe umjetničkim programom uveličali su polaznici projekata Centra za mlade.

 

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta izdvojila 2.800 KM.