Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu

Na lokalitetu Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku u ponedjeljak, 9. maja 2016. godine obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu.
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu

Organizator manifestacije je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, članovi Udruženja, predstavnici političkih stranaka, te nekoliko stotina učenika iz osnovnih i srednjih škola kao i vrtića sa područja Kantona Sarajevo. U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, te vijećnici Jasmin Gazija, Igor Kamočaji i Senad Alić. Nakon intoniranja državne himne uvodnu riječ pročitala je bh. glumica Vedrana Seksan.

 

-Na ovom mjestu je zakopana škola, ogromna škola, gledajte to tako, jer su brojke previše škrte, a statistika suhoparna. Velika sarajevska škola koja broji 1.600 mališana, da bolje shvatimo to je više od 66 odjeljenja sa po 12 klupa i 24 učenika i učenice. Škola i na nebu i na zemlji, stvarnija od stvarne i jasnija od bilo koje postojeće. Sa krovom u beskraju i temeljima u nama samima. Zastanimo na trenutak i pomislimo to, naglasila je Seksan.

 

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine Fikret Grabovica kazao je da svi zajedno moramo raditi na tome da se zlo nikada ne ponovi.

-Ponovo se nalazimo na ovom mjestu koje je tako simbolično i koje nam šutke govori o teškim, najtežim trenucima koje smo preživjeli prije dvadeset i više godina. Već su dvije decenije prohujale, a bol ne prolazi, možemo čak reći da postaje sve veća jer zločinstvo ubijanja nedužnih i brutalnost načina na koji je to učinjeno bivaju sve očigledniji. Mi nećemo prestati upozoravati ljude, počevši od onih među nama. Sa ovog mjesta šaljemo poziv za mir cijeloj planeti i otvoreno i odlučno dižemo svoj glas protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, terorizma i svakog drugog oblika koji za cilj ima da se uzme oružje u ruke. Činjenica je da jedino djeca bezuvjetno i garantirano zaslužuju svaku pažnju, nježnost i brigu. Ta se investicija uvijek isplati i pojedincu i društvu. Neka bolji svijet počne od nas i odmah, istakao je Grabovica.

 

U nastavku manifestacije Izet Bajrović, istaknuti bh. pozorišni i filmski glumac, te Benjamin Isović, poznati sarajevski kulturni radnik recitovali su emotivne poetske numere posvećene djeci, a hor mališana sarajevskih osnovnih škola sa solistom otpjevao je muzičke numere „Ostajte ovdje“ i „Vratimo se“.

 

Na kraju manifestacije delegacije i građani su položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za 1.600 mališana koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti