U Centru za zdravo starenje obilježen Dan planete zemlje

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, 21. aprila 2016. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, a u saradnji sa Društvom bosansko-češkog prijateljstva „Snješka“, upriličena je za članove i članice Centra projekcija filma „Baobabi između kopna i mora“.
U Centru za zdravo starenje obilježen Dan planete zemlje

Uvodničar današnje projekcije bio je Željko Majstorović, najpoznatiji bh. klimatolog i član Društva „Snješka“

                                                

Naime, film „Baobabi između kopna i mora", autora Cyrilla Cornua sa Madagaskara, osvojio je Grand Prix za najbolje filmsko ostvarenje prikazano na prvom VIVA Film Festivalu. Riječ je o prvom festivalu dokumentarnog, religijskog, ekološkog i turističkog filma koji je prošle godine održan u Bosni i Hercegovini. Pobjednički film govori o drvetu baobab, koje potiče sa Madagaskara, a čiji je životni vijek veoma dug i koje može dosegnuti visinu od 40 metara. Drvo baobab interesantno je po tome što pravi rezerve vode unutar stabla, te se zbog toga vrlo često koristi kao spremnik vode u sušnim područjima. Ovo drvo je nacionalni simbol Madagaskara, a vrlo često se lišće i jezgra plodova koriste za prehranu.

 

-Sutra je Dan planete zemlje, a upravo tim povodom smo danas omogućili projekciju ovog veoma zanimljivog ekološkog filma, što je pokazala i nagrada koju je osvojio na VIVA Film Festivalu. Cilj obilježavanja Dana planete zemlje je ukazati na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, kazao je Majstorović.

 

Dan planete Zemlje u čitavom se svijetu obilježava 22. aprila. Tradicija obilježavanja ovog datuma potiče još iz 1970. godine, a 1990. godine ovaj datum postao je međunarodnim danom.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti