Ajnadžić i Resić sadnjom stabla ozvaničili početak eko projekta „Šuma života“

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića zajedno sa Suzanom Šačić, direktoricom marketinga i Jelenom Joksimović, glavnom urednicom magazina ''Ljepota&Zdravlje'' sadnjom dvije sadnice u gradskom parku Jezero ozvaničili su početak eko projekta „Šuma života“.
Ajnadžić i Resić sadnjom stabla ozvaničili početak eko projekta „Šuma života“

Ovaj ekološki projekat je pokrenuo magazin ''Ljepota&Zdravlje'' u saradnji sa Općinom Centar i komunalnim preduzećem „Park“, povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje, koji se obilježava u 150 zemalja svijeta i planirana je sadnja

85 stabala Pančićeve omorike i srebrne smrče, te 15 sadnica brijesta.

-Ovom prilikom zasađeno je stotinu sadnica što predstavlja simboliku za 100. jubilarni broj našeg magazina. Također, ova lokacija nije slučajno odabrana, jer se nalazi ispod Pedijatrijske klinike i Klinike za ginekologiju i akušerstvo na Jezeru gdje se rađa novi život. Svjesni smo činjenice da je zbog nekontrolisane sječe šuma došlo do promjene klime i stoga na ovaj način, koji predstavlja naš mali dar na obnovi šumskog bogatstva, želimo da pokažemo bolji svijet koji ostavljamo našim budućim generacijama. Želim se zahvaliti Općini Centar i preduzeću „Park“ na njihovoj svesrdnoj podršci u realizaciji ovog projekta, kazala je Šačić.

 

Savjetnik Resić je ovom prilikom naglasio da je u posljednjih deset godina povećan broj uređenih parkovskih površina u Centru.

–Općinski načelnik Dževad Bećirević zajedno sa Općinskim vijećem realizuje projekte koji imaju za cilj da se na području Centra sačuvaju, obnove i otvore nove parkovske površine, poput ovog parka na Betaniji koji se prostire na sedam hektara, te Arboretuma na Slatini, koji predstavlja reprezentativan primjer očuvanja zelenih površina. Očuvanju prirode se u Općini Centar pridaje posebna važnost i ono je jedna od glavnih tačaka Strategije razvoja općine Centar do 2020. godine. Nas u Općini Centar raduje da imamo ovakve partnere koji su zainteresovani za očuvanje i unapređenje ekološkog sistema. Planiramo nastaviti sa uspostavom novih zelenih površina u Centru, kazao je Resić.

 

Današnjoj svečanosti, koju su uveličali mališani iz Dječijeg hora „Suncokreti“, također su prisustvovali i Safet Baltić, direktor KJKP „Park“, Edina Muslić, savjetnica načelnika, te Alma Sadović i Anira Dedović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti