Ajnadžić posjetio Disciplinski centar za maloljetnike

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je u utorak 19. aprila 2016. godine prostorije Kantonalne javne ustanove „Disciplinski centar za maloljetnike'', gde ih je ugostio direktor Centra Nermin Mušikić. Općina Centar je u nekoliko navrata finansijski pomagala rad ove ustanove koja je ustanova otvorenog tipa i počela je sa radom u maju 2012. godine.
Ajnadžić posjetio Disciplinski centar za maloljetnike

Predsjedavajući Ajnadžić se interesovao na koji način Općina Centar može još više pomoći u radu ove institucije koja ima jako značajnu društvenu ulogu u radu sa maloljetnicima, te njihovoj socijalizaciji.  

 

-Općina Centar svake godine raspisuje javni poziv za finansijsku podršku projektima koje realizuju ustanove vašeg tipa. Stoga predlažem da se uvijek prijavljujete na ove pozive. Može to biti i projektni zadatak kojeg ćete realizovati u saradnji sa općinskom Službom za rad i socijalna pitanja. Tokom maja ove godine planiramo održati sjednicu Općinskog vijeća Centar na kojoj ćemo vam omogućiti da prezentujete relevantne podatke vašeg rada posebno sa maloljetnicima sa područja naše općine kako bi se vijećnici bolje upoznali sa vašim radom, kazao je Ajnadžić.

 

Ovom prilikom svog gosta iz Općine Centar direktor Mušikić informisao je o sistemu rada ove ustanove koja ima dva zasebna odjeljenja smještena na području općina Centar i Novo Sarajevo za izvršenje krivičnih sankcija i preventivno djelovanje.

 

-Općina Centar je u nekoliko navrata pomagala rad naše ustanove na čemu smo posebno zahvalni. Ove godine ste izdvojili 5.000 KM za podršku projektu dnevnog boravka za resocijalizaciju mladih i obnovu inventara. U dva odjeljenja naše ustanove sada boravi oko 30 maloljetnika koji imaju cjelodnevni boravak ili samo po nekoliko sati. U skladu sa federalnim zakonom koji reguliše ovu oblast planiramo formirati još jednu službu Disciplinskog centra, objasnio je Mušikić.

 

Prema odredbama novog zakona maloljetnici mogu boraviti do tri mjeseca u Disciplinskom centru. Ukoliko maloljetnik nema obezbijeđen smještaj u saradnji sa Centrom za socijalni rad KS mu se pronalazi adekvatan smještaj.

 

Uposlenici Disciplinskog centra su za prosvjetne radnike iz osnovnih i srednjih škola pokrenuli projekat prevencije maloljetničke delikvencije, koji je do sada realizovan u školama iz Centra i Starog Grada. Do kraja ove godine planiraju obuhvatiti ovim projektom sve škole sa područja Kantona Sarajevo.

 

Općina Centar je također za potrebe opremanja trpezarije Disciplinskog centra izdvojila 5.000 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti