Izložba pletenih radova u MZ „Mejtaš-Bjelave“

Nakon što su u prostorijama Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ tokom ovog mjeseca održane kreativne radionice pletenja za nezaposlene žene sa područja mjesnih zajednica „Mejtaš-Bjelave“, „Bardakčije“ i „Park-Višnjik“, 19. aprila 2016. godine u prostorijama navedene MZ upriličena je izložba radova nastalih tokom trajanja radionica.
Izložba pletenih radova u MZ „Mejtaš-Bjelave“

Cilj projekta bio je edukacija i podsticanje nezaposlenih građanki na kreativno stvaralaštvo, njihovo uključivanje i doprinos kulturno-umjetničkom životu zajednice, promocija umjetnosti kao jedinstvene anti-stres terapije, davanje prostora i prilike građankama da se upoznaju sa jednostavnim i pristupačnim tehnikama pletenja.

 

Projekat je realizovan kroz deset interaktivnih radionica u trajanju od po tri sata, sa raznovrsnim kreativnim sadržajima. Polaznice su za vrijeme trajanja radionica napravile veliki broj zanimljivih predmeta koji će biti donirani Dječijem domu Bjelave i Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba u Nahorevu.

 

Selma Piljević, sekretar MZ „Mejtaš-Bjelave“ zahvalila se Komisiji Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima koja je dala podršku ovom projektu.

-Zadovoljni smo realizacijom projekta jer su polaznice naučile nove vještine, a sigurna sam da ćemo i u budućnosti nastaviti sa raznovrsnim edukativnim radionicama. Sve učesnice dale su nesebičan doprinos ovom, prije svega, humanitarnom projektu. Želim posebno naglasiti da su i štićenice Sigurne kuće bile učesnice ove radionice, naglasila je Piljević.

 

Voditeljica radionice Elvira Oglečevac iskazala je oduševljenje projektom i predmetima nastalim tokom njegove realizacije.

–Mislim da je projekat u potpunosti ispunio ciljeve i očekivanja, te na taj način pokazao opravdanost. Žene koje su učestvovale su bile ažurne, vrijedne, disciplinovane, imale su snažnu volju, a to je bilo itekako važno. Ovo je prije svega bilo jedno divno druženje i hvala svima onima koji su omogućili da danas ovdje prisustvujemo izložbi radova koji su nastali tokom radionica, kazala je Oglečevac.

 

Članica Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Ismeta Ramić naglasila je da Komisija podržava projekte koji su od značaja za građane, a posebno one u kojima imaju priliku i da se druže, a i da rade, jer to uvijek daje pozitivne efekte.

 

Izložbi je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić koji je kazao da ovaj projekat ima posebnu važnost jer njeguje ručni rad.

-Ja potičem iz porodice koja je jako njegovala ručni rad, a smatram da je ovo znanje za svaku ženu komparativna prednost. Često kažu da ona žena koja ima vještine ručnog rada  ne treba da se brine hoće li biti gladna. Pletenje je jedna vrsta zanimacije koju treba njegovati, odvlači od loših misli, postiže se nova vrijednost naročito kod mladih ljudi. Općinsko vijeće i načelnik Dževad Bećirević podržavaju ovakve projekte u kojima se družite, sarađujete i stvarate nešto što ima vrijednost, dodao je Ajnadžić.

 

Izložbi su također prisustvovali i koordinator za mjesne zajednice u Službi za lokalnu samoupravu Općine Centar Ibrahim Burazerović, sekretar MZ Mersiha Delalić, vijećnik Suvad Kerla, članovi savjeta mjesnih zajednica i direktorica Sigurne kuće u Sarajevu Mubera Hodžić-Lemeš.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti