Počelo takmičenje osnovaca sa Centra u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu

U prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo, u utorak, 19. aprila 2016. godine, počelo je takmičenje učenika 11 osnovnih škola sa područja općine Centar u kulturno–umjetničkom stvaralaštvu.
Počelo takmičenje osnovaca sa Centra u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu

Prvog dana takmičenja učenici su nastupili iz umjetničke oblasti folklora i modernog plesa. Folklorne nastupe su imali učenici iz šest osnovnih škola dok su se sa numerama modernog plesa predstavili učenici deset osnovnih škola iz Centra.

 

Na kraju dana je stručna komisija u sastavu Sulejmen Skenderagić iz RKUD „Proleter“, Sabahudin Hodžić, koreograf i predsjednik Saveza kulturno-umjetničkih društava Kantona Sarajevo, te Adis Bijedić, višestruki državni prvak i trener iz Plesnog kluba „Astorija“ za najbolju folkloru izvedbu proglasila učenike iz Osnovne škole „Isak Samokovlija“ sa izvedbom „Potkraj grada Sarajeva“, drugo mjesto je pripalo učenicima OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ za „Igre iz okoline Dervente“, dok su treće mjesto po mišljenju komisije osvojili učenici iz Osnovne škole „Alija Nametak“ sa folklornom izvedbom „Igre katoličkog stanovništva iz Kraljeve Sutjeske“.

 

Iz oblasti modernog plesa najbolji su bili učenici OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (Hip-Hop Mix), drugi su učenici Osnove škole „Isak Samokovlija“ (Divergents), a treće mjesto su osvojili učenici Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ (Let's Party).

 

Općina Centar je za najbolje plasirane tri ekipe u obje kategorije pripremila novčane nagrade u iznosu od 450 KM (prvo mjesto), 300 KM (drugo mjesto) i 200 KM (treće mjesto). Sredstva će biti uplaćena na račune škola i iskorištena za unapređenje rada školskih sekcija. Za najbolje plasirane ekipe su na kraju današnjeg dana takmičenja također uručene diplome.

 

Za srijedu 20. aprila ove godine je u prostorijama Centra za kulturu najavljen nastavak takmičenja osnovaca iz Centra u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu. Kako je predviđeno učenici škola će se predstaviti sa instrumentalnim izvedbama i dramskim prikazom.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti