Obilježena godišnjica vojne akcije „Pretis“ i pogibije heroja Safeta Hadžića

U organizaciji Udruženja boraca „Patriotska liga“ Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ u ponedjeljak 18. aprila 2016. godine ispred kapije nekadašnje Fabrike namjenske industrije „Pretis“ u Vogošći obilježena je godišnjica vojne akcije izvlačenja naoružanja iz ove fabrike.
Obilježena godišnjica vojne akcije „Pretis“ i pogibije heroja Safeta Hadžića

Tokom trajanja ove akcije poginuli su Safet Hadžić, brigadni general i nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić.

 

Pored predstavnika federalnog i kantonalnog nivoa, općinskih nivoa vlasti i članova boračkih udruženja te članova porodica poginulih u ime Općine Centar cvijeće je položio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

 

Akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz Pretisa za potrebe odbrane države BiH i ovog grada su u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane BiH, Zelenih beretki te samoorganizovanih jedinica sa područja općina Centar i Novi Grad.  Tom prilikom su naši borci uspjeli iz skladišta „Pretisa“ izvući oko 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata, materijalna sredstva koja su bila presudna za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine. Akcijom je rukovodio Kemal Ademović, tadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Nažalost tokom trajanja akcije naše borce su primijetile agresorske snage koje su već zauzele položaje i tom prilikom je živote izgubilo šest naših boraca, a sedam ih je ranjeno. Mrtva tijela iz kruga fabrike „Pretis“ su izvukli MUP-ovi specijalci.

 

Izuzeta materijalno-tehnička sredstva u akciji „Pretis“ su također korištena u bitkama 2. maja 1992. godine kada su branioci grada zaustavili tenkove i transportere bivše JNA koji su tog dana krenuli da zauzmu zgrade Predsjedništva RBiH, Općine Centar i drugih najvažnijih institucija ove države.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti