Predstavnici Općine Centar i Kantona Sarajevo žele zajednički rješavati životna pitanja građana

Delegacija Kantona Sarajevo koju je predvodila predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić posjetila je 12. aprila 2016. godine Općinu Centar.
Predstavnici Općine Centar i Kantona Sarajevo žele zajednički rješavati životna pitanja građana

Ovom prilikom su domaćini iz Centra upoznali goste o problemima i projektima koje je moguće pokrenuti zajedničkim snagama s ciljem rješavanja životno važnih pitanja naših sugrađana poput usvajanja i  implementacije kantonalnih zakona o principima lokalne samouprave i o državnoj službi, te o proglašenju javnog interesa za potrebe izgradnje škole na Šipu kako bi započeli sa radovima na izgradnji ovog objekta.

 

-Općina Centar je finansirala izradu idejnog i glavnog projekta, te obezbijedila zemljište za izgradnju objekta škole na Šipu i u ovogodišnjem budžetu smo obezbijedili 675.000 KM koji će biti dostatni za prvu fazu ovog projekta. Samo nam je potrebno da Kanton Sarajevo usvoji odluku o proglašenju javnog interesa za izgradnju objekta škole. Također je za nas bitan projekat rekonstrukcije objekta devastiranog obdaništa „Razigrani dani“ koji se nalazi u Ulici Patriotske lige, gdje nam je potrebna vaša pomoć oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Uz pomoć Kantona Sarajevo planiramo pokrenuti projekte infrastrukturnog uređenja stadiona Koševo i izgradnju sportsko-rekreativnog centra na Zlatištu gdje bi kantonalne strukture vlasti mogle pomoći oko pronalaženja potencijalnih investitora, objasnio je Ajnadžić i ovom prilikom se osvrnuo na pitanja zajedničkog uređenja i informatizacije sale koju zajednički koriste Općina Centar i Kanton Sarajevo, uređenja fasade objekta Općine, potpisivanja ugovora o korištenju dijela zgrade Općine Centar koju sada koristi Kanton Sarajevo, te vodosnabdijevanja Nahoreva.

 

Dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević je ukazao na pogrešno tumačenje federalnog Zakona o principima lokalne samouprave koji nepotrebno stvara animozitet između općina i Kantona Sarajevo.

-Pomenuti zakon predviđa da Kanton Sarajevo na općine prenese samo nadležnost nad osnivanjem i upravljanjem ustanovama predškolskog i osnovnog obrazovanja dok će kantonalni nivo vlasti imati i dalje nadležno ministarstvo za obrazovanje koje će formirati obrazovnu politiku i donositi nastavne planove i programe, a općine će kao dobri domaćini upravljati školama. Također je potrebno izmijeniti kantonalni Zakon o prostornom uređenju koji kaže da za objekte preko 5.000 metara kvadratnih površine dozvole izdaje kantonalno nadležno ministarstvo, te način usvajanja regulacionih planova u gradskim općinama, kao i izmijeniti zakone o koncesijama i komunalnoj čistoći, naveo je Kovačević.

 

Sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba je istakla problem pasa lutalica koji imaju sve gradske općine.

–Nama pristižu pritužbe građana i pored naših napora i uloženih finansijskih sredstava ovaj problem nismo uspjeli riješiti i smatram da rješenje možemo pronaći samo zajedničkim snagama, kazala je Beba.

 

Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića je upoznao svoje goste o neophodnim izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, o potrebi integracije lokalnih vodovoda u jedinstven gradski sistem vodosnabdijevanja, veću zaštitu prirodnih vodnih izvora, te ugradnju filtera u sistem odvodnje otpadnih voda...

 

-Također, potrebno je pooštriti kriterije prilikom izdavanja dozvola za novu stambenu izgradnju s ciljem zaštite zelenih površina. U saradnji sa Kantonom Sarajevo i Općinom Stari Grad trebamo ponovo pokrenuti pitanje izgradnje jedinstvenog spomen-obilježja na lokalitetu Trga osobođenja-Alija Izetbegović posvećenog svim braniocioma grada i države BiH. Možemo razmotriti i opciju zatvaranja Radićeve ulice za saobraćaj motornih vozila i pretvaranje u pješačku zonu, objasnio je Resić i dodao da je potrebno ograničiti vremenski rok za dostavna vozila duž šetnica u Ferhadiji i Maršala Tita, pokrenuti projekte izgradnje podzemnih garaža kako bi se riješilo pitanje saobraćaja u mirovanju...

 

Odgovarajući na pitanja i sugestije svojih domaćina predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić je kazala da ovakvi susreti imaju za cilj pronalaženje zajedničkih rješenja i da su kantonalna ministarstva već pokrenula procedure za rješavanje nekoliko značajnih pitanja koja su bila tema današnjeg sastanka.

 

–Želimo da ovom gradu vratimo status koji mu pripada i stoga organizujemo ovakve sastanke kako bismo zajedničkim snagama složnije i odlučnije rješavali probleme našeg grada, navela je Babić.

 

U ime Općine Centar sastanku su također prisustvovali pomoćnici načelnika: Alma Sadović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Zakira Šero (obrazovanje, sport i kultura), Fahrudin Kurtović (finansije), Osmo Babić (rad, socijalna politika i zdravstvo), Đulaga Hamza (boračko-invalidska zaštita), te Suanita Melunović, pravobranilac Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti