Intenzivirane aktivnosti na rješavanju problema pasa lutalica

U nastojanju da se konačno riješi problem pasa lutalica na području centralne gradske općine predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa svojim saradnicima, u petak 8. aprila 2016. godine, posjetio prihvatilište za pse koje je smješteno u naselju Kremeš u općini Vogošća, u vlasništvu Ismaila Hamidovića.

Na posjedu od četiri dunuma zemlje napravljeno je 60 boksova za smještaj pasa lutalica sa pratećom komunalnom infrastrukturom, a kapacitet prihvatilišta, prema riječima vlasnika zemljišta, može biti proširen za još 200 boksova.

-Nismo zadovoljni dosadašnjom dinamikom rješavanja problema pasa lutalica koje, nakon hvatanja i veterinarske obrade, ponovo puste na ulicu gdje pojedini agresivni psi napadaju naše sugrađane. S obzirom da je interes građana u prvom planu, želim da zajedničkim snagama Općine Centar, nevladinih organizacija koje se bave pitanjem zaštite životinja i kantonalnom Veterinarskom stanicom riješimo ovaj veliki problem, kako za našu općinu, tako i za kompletno gradsko područje, naravno u skladu sa državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. U ovaj projekat namjeravamo uključiti sve gradske općine i Vladu Kantona Sarajevo. Na ovaj način također ćemo izbjeći tužbe građana zbog ujeda pasa lutalica. Sa svim sudionicima namjeravamo potpisati ugovore na osnovu kojih će svi snositi svoj dio odgovornosti za rješavanje ovog problema, kazao je Ajnadžić.

 

Kako je zamišljeno, nakon hvatanja pasa lutalica i veterinarske stručne obrade, svi psi će biti upućeni u prihvatilište odakle ih nevladin sektor smješta kod udomitelja.

 

-Ukoliko dobijemo pomoć oko prevoza napuštenih pasa i podršku za dobijanje potrebne dokumentacije za prevoz ovih životinja u druge države, naša organizacija može u roku od pet dana naći udomitelja za napuštene pse iz prihvatilišta, kazala je  Đana Glibanović iz Asocijacije za inicijative i razvoj „Air – Bosna i Hercegovina“.

 

Obilasku prihvatilišta za pse prisustvovali su i Đenita Bogunić-Kešelj, šefica odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar, te Almir Džanković, v.d. direktor KJP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti