Dan grada Sarajeva obilježen polaganjem cvijeća

Povodom Dana grada Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, delegacije svih nivoa vlasti u BiH, boračkih udruženja i sugrađani, te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva, u utorak 6. aprila 2016. godine, položili su cvijeće na gradskim spomen-obilježjima i odali počast svim poginulim tokom protekla dva rata.
Dan grada Sarajeva obilježen polaganjem cvijeća

U delegaciji Općine Centar su bili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa Mustafom Resićem, savjetnikom načelnika Dževada Bećirevića, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, te općinski vijećnici Suvad Kerla, Jasmin Gazija, Eso Tucaković, Zora Ostojić, Fadila Bošnjak, Haris Fazlagić, Ahmed Gerin i Senad Alić.

 

 

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'', a zatim na šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su u Velikom parku položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i ispred mezarja ubijenih policajaca.

 

 

Nakon ovog delegacije su položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera koji je poginuo u 26. godini života braneći električnu centralu.

 

Mustafa Resić je ovom prilikom istakao značaj sjećanja na jednog od organizatora otpora okupatorima Sarajeva u periodu 1941-1945.

 

–Danas u Sarajevu mladi ljudi pjevaju i pričaju o Valteru kao jednom od najsvjetlijih likova partizanskog otpora i narodnooslobodilačke borbe protiv fašističkog okupatora, jednom od simbola i vođa ilegalne borbe u okupiranim gradovima Evrope u Drugom svjetskom ratu. U vremenu agresije na našu državu u Sarajevu su iznikle hiljade heroja, Valtera 1992-1995. koji su u veličanstvenoj i antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi, najvećoj za odbranu Sarajeva, srce i dušu darovali svome šeher gradu koji prvi put u povijesti nije osvojen, kazao je Resić.

 

 

Nakon što su delegacije položile cvijeće u spomen-parku na Vracama predsjedavajući Ajandžić je napravio komparaciju između događaja 6. aprila 1945. godine i 6. aprila 1992. godine.

 

– Današnji dan je jedan od najznačajnijih datuma u historiji ovog grada. Na kraju Drugog svjetskog rata 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, a istovremeno 6. aprila 1992. godine je započela agresija na suverenu, nezavisnu, demokratsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. Stoga smo u obavezi da odamo zasluge patriotama koji su odbranili ovaj grad i građansku, multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu. Želimo jasno kazati da, iako postoje snage koje djeluju u okvirima i na fašističkoj matrici, najveći dio snaga je prije svega antifašistički opredijeljen i stoga imamo generacijsku odgovornost da sačuvamo državu BiH kao buduću članicu država Evropske unije, naveo je Ajnadžić.

 

 

Tokom dana delegacije su obišle i Gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a, te staro Jevrejsko groblje.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti