U toku uspostava Sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana u slučaju prirodnih i drugih nesreća

U Općini Centar u toku su aktivnosti koje se vode u okviru Službe civilne zaštite na uspostavi Sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana (SOUG) središnje sarajevske općine u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Za ovaj projekt iz budžetskih sredstava Općine namijenjenih za zaštitu i spašavanje izdvojeno je 218.598 KM.
U toku uspostava Sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana u slučaju prirodnih i drugih nesreća

Nakon provedene tenderske procedure izabran je najpovoljniji ponuđač - firma MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, sa čijim predstavnicima je potpisan ugovor. Ova firma se obavezala da u roku od 60 dana, u skladu sa izvedbenim projektom, izvrši nabavku i ugradnju radio i sirenske opreme i obuči osobe koje će raditi na tom sistemu. Općina Centar već odranije sarađuje sa navedenom firmom (nabavka ručnih radio stanica, digitalnog repetitora, održavanje i drugo), pa kompatibilnost opreme ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, a ujedno su ušteđena znatna finansijska sredstva, jer će se u realizaciji SOUG-a koristiti postojeći sistem radio veza.

 

Tehničke karakteristike sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana u potpunosti zadovoljavaju potrebe moderne gradske općine. To podrazumijeva potreban visok nivo buke u užem gradskom jezgru, kao i mogućnost proširenja sistema ukoliko se općina bude širila, odnosno gušće naselili njeni rubni dijelovi. Neophodnim mjerenjima odabrane su lokacije za postavljanje sirenskih tijela, kao i upravljački centar sistema uzbunjivanja koji će se nalaziti u prostorijama Službe civilne zaštite Općine Centar. Eksterne lokacije gdje će biti postavljene sirene birane su na osnovu spomenutih mjerenja, a sami objekti po principu vlasništva, odnosno birani su uglavnom objekti koji su u vlasništvu Općine Centar: zgrada Općine Centar; mjesne zajednice ''Soukbunar'', ''Koševsko brdo'', ''Hrastovi-Mrkovići'', ''Betanija-Šip'' i ''Pionirska dolina-Nahorevo'', te Poljoprivredna zadruga Nahorevo. Stubovi sa sirenama će biti postavljeni u krugu vodovoda na Crnom vrhu, zatim u krugu sjedišta Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' i na lokaciji repetitora Bosut.

 

Sistem je maksimalno digitaliziran, za što Općina Centar već ima tehničke preduslove. Na osnovu softverske aplikacije, koja je sastavni dio SOUG-a, bit će moguće odašiljanje sirenskog, ali i govornih signala kao i tekstualnih poruka za stanovnike sa ugroženih područja. Na ovaj način Općina Centar dobija dva sistema objedinjena u jedan najmoderniji, bez nabavke dodatne opreme koju već ima i koristi. Također, zahvaljujući ovoj aplikaciji bit će moguće u svakom trenutku vrlo jednostavno i precizno putem GPS-a locirati svaku ručnu radio stanicu na terenu.

 

U dosadašnjem toku aktivnosti djelatnici pomenute firme su u Operativnom centru civilne zaštite Općine Centar (gdje se vrši prijem i distribucija podataka bitnih za zaštitu i spašavanje) instalirali potrebnu računarsku opremu, postavili antenu za radio i internet vezu, programirali repetitor i baznu radio stanicu, proveli napojne kablove kroz zgradu. U toku je izrada metalnih nosača za sirene, a provodi se i procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju betonskog stuba u krugu DVD „Bjelave“ na koji će biti postavljena sirena.

 

Uspostavom ovog savremenog jedinstvenog sistema građanima će se blagovremeno davati znakovi uzbunjivanja, te govorne i tekstualne upute kako postupati kad zaprijeti opasnost od prirodne i druge nesreće. U sklopu ovog projekta bit će izrađene i prigodne obavijesti za stanovništvo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti