Raznovrsni sadržaji u Centru za zdravo starenje

S ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, 18. januara 2016. godine svečano je otvoren Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12. Od tada, za nepuna dva i pol mjeseca u prostorije Centra javilo se 430 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola miliona maraka.
Raznovrsni sadržaji u Centru za zdravo starenje

Svi zainteresirani građani treće životne dobi koji su se uključili u rad Centra imaju priliku da uzmu aktivno učešće u raznovrsnim aktivnostima koje se realizuju u Centru. Najveće interesovanje kod članova vlada za projektom korektivno-rekreativne gimnastike, a čak njih 190 se prijavilo za ovaj vid aktivnosti. Volonter Centra za zdravo starenje, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja Aldin Ferić uspješno vodi ovaj projekat. Cilj projekta je prije svega poboljšati zdravstveni status osoba treće životne dobi, snagu, izdržljivost, bolju ravnotežu, pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića, kardiovaskularni sistem, te prevenirati osteoporozu kod žena.

 

-Članovi su raspoređeni u osam grupa, a jednu grupu čine 24 naša člana. Termini za vježbanje održavaju se svaki radni dan u periodu od 9 do 14 sati. Najvažnije je da su korisnici zadovoljni, sretni, veseli i da osjete promjene na sebi. Uveli smo novinu vježbanja sa rekvizitima uz relaksirajuću muziku. Svaki dan koristimo različite rekvizite, mijenjamo vježbe kako ne bi bilo dosadno, monotono i jednolično. Svako jutro prije početka vježbanja rješavaju razne zagonetke i pitalice, matematičke zadatke kako bi pored tjelovježbe i poboljšanja fizičkog zdravlja jačali i svoje mentalno zdravlje, istakao je Ferić.

 

Članovi također imaju priliku da se uključe u edukativne i kreativne sekcije kao što su: likovna sekcija, vez i pletenje, engleski jezik, muzička sekcija (horsko pjevanje), rad na aluminijskoj foliji, ljekobilje, reciklaža i decoupage, te radionica „Igrom do sebe i drugih“.

 

Likovna radionica, koju vodi Brigita Krunić, održava se ponedjeljkom u terminu od 10 do 12 i utorkom od 13 do 15 sati.

- Ovdje sam u ulozi mentora za slikarstvo s obzirom da se slikarstvom bavim već 54 godine. Likovna radionica je počela sa radom prošlog mjeseca. Ulazimo u osnove likovnog stvaralaštva, a postupno ćemo raditi tehnike. Do sada smo ispitivali afinitete naših članova prema likovnoj umjetnosti, kazala je Krunić.

 

Engleski jezik je na rasporedu ponedjeljkom i srijedom u terminu od 13 do 15 sati, a uskoro će sa radom početi i kurs računara. Zahvaljujući donacijama ljudi dobre volje Centar za zdravo starenje bogatiji je za dva muzička instrumenta, klavir i harmoniku. Kako su članovi iskazali volju i želju za muzičkim obrazovanjem u Centru je osnovana i muzička sekcija koja je na rasporedu utorkom u terminu od 13 do 15 sati, a vode je Slobodan Kosanić i Mustafa Salak.

 

Radionica za psihološku podršku članstvu pod nazivom „Igrom do sebe i drugih“ za cilj ima bolje upoznavanje, veću povezanost grupe i razvijanje uzajamnog odnosa povjerenja članova i članica Centra. Voditelj radionice je diplomirani psiholog Semir Hujdur, a održava se utorkom i petkom u terminu od 11 do 12 sati.

 

Kreativna radionica rada na aluminijskoj foliji održava se srijedom u periodu od 10 do 15 sati, veza i pletenja utorkom od 10 do 11 sati, reciklaža i decoupage su na rasporedu četvrtkom od 12 do 14 sati.

 

-Ja sam presretna zbog ovog Centra. Ovdje sam od samog otvaranja. Uključila sam se u rad muzičke sekcije, engleskog jezika i korektivno-rekreativne gimnastike. Osjećam se pozitivno, svaki moj dan je ispunjen ljepotom i radošću. Upoznala sam mnogo prijatelja koje ranije nisam poznavala. Družimo se, pjevamo, učimo, kazala je članica Centra Enisa Čučilović.

 

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra trebali bi poboljšati kvalitet svog života, međusobno razmijenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme. Ovako veliki broj uključenih osoba je najbolji pokazatelj opravdanosti realizacije projekta.

 

U Centru za zdravo starenje općine Centar, površine 324 kvadratna metra, osobe treće životne dobi imaju besplatan sadržajan cjelodnevni boravak, na raspolaganju su im dnevni boravak, kuhinja, odjel za društvene igre i biblioteka. Također su u Centru opremljene prostorije za razne vrste obuke i soba sa kompjuterima. Toaleti su prilagođeni za stare i invalidne osobe. Na ulazu Centra je recepcija te prostorija za psihologa.

Radno vrijeme Centra za zdravo starenje je od 9 do 15 sati svaki radni dan.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti