Književni karavan za osnovce

U okviru već tradicionalnog „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige, književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk su 1. aprila 2016. godine bili gosti u Osnovnoj školi „Safvet-beg Bašagić“.
Književni karavan za osnovce

Organizator „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ je Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, a pokrovitelj je Općina Centar Sarajevo.

 

Cilj ovog projekta je da se učenicima kroz susrete sa piscima književnih djela približi knjiga i čitanje kao trajna i obrazovna kulturna navika. Ovakva edukativna i zabavna druženja djecu motivišu da više čitaju i da knjigu nakon tih susreta doživljavaju kao prijatelja koji će ih pratiti kroz cijeli život.

 

Voditelj književnog kluba u Centru za mlade na Gorici i učesnik književnog karavana Mirsad Bećirbašić nije krio zadovoljstvo nastavkom projekta koji je namijenjen našim najmlađim školarcima.

-Književni karavan je već dugo na putu od škole do škole zahvaljujući podršci Općine Centar i Centra za kulturu. Za svakog mladog čovjeka, za svakog đaka susret sa piscima ostaje neizbrisiv u sjećanju. Mladi čitaoci imaju priliku upoznati pisce sa čijim djelima se susreću kroz školske programe, lektire, da ih pitaju neke detalje iz života ponukani onim sadržajima koje su našli u njihovim djelima. Članovi literarnih sekcija vole čuti savjet i neku uputu kako da usavršavaju svoj talent, a s druge strane pisci mogu ponuditi svoje objavljene ali i neobjavljene tekstove s obzirom na činjenicu da je naša izdavačka djelatnost vrlo skučena i da marginalizira dječiju književnost. Ovaj susret je poseban jer se dešava dan uoči rođendana Hansa Christiana Andersena a koji se obilježava kao Međunarodni dan dječije knjige, kazao je Bećirbašić.

 

Fahrudin Kučuk je izrazio zahvalnost Općini Centar što je i ove godine podržala književni karavan za osnovce.

-Cilj današnjeg druženja jeste ono što je nama najbliže i najbitnije, a to je susret sa djecom. Na ovaj način propitujemo njih ali i sebe same koliko je validno i vrijedno ono što radimo. Kroz književni karavan imamo priliku da nove tekstove koji nisu objavljeni kažemo u živom momentu kako bismo osjetili puls odnosno da li je to ono čemu mi stremimo, onaj dječiji izraz, jer djeca kao što znamo uvijek govore iskreno. Književni karavan je koristan i nama piscima ali i čitaocima jer uvijek daje pozitivne rezultate, dodao je Kučuk.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti