Uskoro otkup zemljišta za izgradnju saobraćajnice između ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka

S ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za potrebe izgradnje nove saobraćajnice između ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u prostorijama Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“, organizovao je novi sastanak sa vlasnicima zemljišta.
Uskoro otkup zemljišta za izgradnju saobraćajnice između ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka

 

Ovom prilikom Ajnadžić je ponovio stav Općine Centar da u ovom projektu, od kojeg bi najviše koristi imalo stanovništvo pomenutog područja, Općina želi da nađe adekvatno rješenje na obostrano zadovoljstvo.

 

-Na prošlom sastanku smo vas upoznali da je na prijedlog nekoliko vijećnika Općinsko vijeće Centar usvojilo zaključak da se vlasnicima parcela prilikom otkupa zemljišta isplati iznos od 100 KM po kvadratnom metru. Drugi način je da Vlada Kantona Sarajevo proglasi izgradnju ove saobraćajnice javnim interesom i u tom slučaju vlasnici zemlje bi bili isplaćeni, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, odnosno iznosom od 70 KM po kvadratnom metru izuzetog zemljišta. Stoga je moja želja da nađemo adekvatno rješenje kako bismo započeli sa najvećim infrastrukturnim projektom na ovom području, kazao je Ajnadžić.

 

Prisutna 22 vlasnika i zastupnika su potvrdili da žele prodati svoje zemljište za potrebe izgradnje nove saobraćajnice dužine 750 i širine devet metara sa dvije saobraćajne trake i trotoarima.

 

Ovom prilikom je prisutnima objašnjeno da će prilikom izgradnje nove saobraćajnice također biti riješena i komunalna infrastruktura duž trase, te izgrađeni novi potporni zidovi s ciljem zaštite okolnih stambenih objekata. Također, za voćnjake i objekte koji će biti uklonjeni bit će urađena posebna procjena sudskih vještaka kako bi se njihovim vlasnicima isplatila adekvatna naknada. Kako je dogovoreno na sastanku, od naredne sedmice Služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Centar će krenuti sa procedurom pozivanja vlasnika parcela s ciljem dobijanja njihove saglasnosti za otkup zemljišta.

 

Sastanku su također prisustvovali i Damir Konjičanin, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, Vedrana Remović, šef odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Centar, te vijećnici Jasmin Gazija, Hamdija Hasanović i Mustafa Mulić, kao i Senad Imamović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti