Završena obuka pripadnika Službe za medicinsku pomoć

Predstavnici firme „INEL-BH“ d.o.o. Maglaj završili su obuku pripadnika Službe za medicinsku pomoć, formirane pri Domu zdravlja KS - Organizaciona jedinica Centar.
Završena obuka pripadnika Službe za medicinsku pomoć

Naime, Općina Centar je finansirala nabavku medicinske opreme u iznosu od 39.000 KM, koja je u prostorijama Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ u decembru prošle godine uručena pomenutoj službi. Ovom prilikom su nabavljena četiri seta opreme koji sadržavaju: vanjski defibrilator koji se koristi u slučaju prestanka rada srca pacijenta i prilagođen je za djecu i odrasle, setove laringijalnih maski koje su potrebne kod prestanka rada srca, „ambu balon“, te oksigen koncentrator čija je uloga da uzima kiseonik iz zraka koji se daje pacijentu, a ovaj uređaj zamjenjuje teške boce sa kiseonikom koje se brzo isprazne.

 

- Doniranu opremu smo rasporedili na četiri lokacije, od čega su tri u objektu Doma zdravlja Vrazova: u edukativni centar porodične medicine, Pedijatrijsku službu i ambulantu porodične medicine u prizemlju objekta koja služi kao ambulanta za hitne slučajeve tokom vikenda, te u ambulantu porodične medicine na Koševskom brdu. Krajem prošle sedmice završena je teorijska i praktična obuka svih uposlenika porodične medicine gdje je naše medicinsko osoblje obučeno da radi sa automatskim defibrilatorom, laringijalnom maskom, kao i za upotrebu oksigen koncentratora, kazao je prim. dr. Zaim Jatić, šef porodične medicine JU „Dom zdravlja KS“ i rukovodilac Službe za medicinsku pomoć, koja se u slučaju vanrednih situacija stavlja na raspolaganje Civilnoj zaštiti Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti