Delegacija Općine Centar posjetila Srednju zubotehniču školu u Sarajevu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednik Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje Senad Alić, u četvrtak 24. marta 2016. godine posjetili su Srednju zubotehničku školu u Sarajevu gdje ih je ugostila direktorica Elvira Jašarbašić. Povod posjete bio je razgovor o problemima sa kojima se škola suočava te unapređivanje saradnje Općine Centar i ove obrazovne ustanove.
Delegacija Općine Centar posjetila Srednju zubotehniču školu u Sarajevu

Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. U budžetu za 2016. godinu, za srednje obrazovanje izdvojeno je 85.000 maraka.

 

Direktorica Jašarbašić izrazila je zahvalnost za dugogodišnju pomoć Općine Centar ovoj školi te upoznala prisutne sa brojnim problemima sa kojima se škola suočava.

-Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar koja nam već dugi niz godina pomaže. Da nije bilo Općine Centar mi ne bismo imali aparate za praktičnu nastavu. Uslovi u kojima učenici rade su jako loši, nemaju stolova za rad, nego rade na običnim klupama. Ogromna sredstva trošimo na alkohol za lampice kako bi oni mogli grijati nožiće. S obzirom da imamo kotlovnicu i plin, mogli bismo uštedjeti na kupovini alkohola, ali za to su nam potrebni stolovi koji daju tu mogućnost. Još jedan veliki problem sa kojim se suočavamo je nedostatak sale za fiskulturu. Za iznajmljivanje prostora u Skenderiji na godišnjem nivou izdvajamo oko 40.000 maraka, a u dvorištu iza škole imamo teren na kojem bi se sala mogla izgraditi. Učenicima je jako naporno da u toku nastave odlaze u salu, vraćaju se, izloženi su opasnostima. Da bismo dobili urbanističku saglasnost potrebno je izraditi idejni projekat, a za to su potrebna dodatna finansijska sredstva koja mi nemamo, objasnila je Jašarbašić, te izrazila nadu da će Općina Centar kao i do sada imati sluha za potrebe ove škole.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je istakao da Općinsko vijeće Centar nastoji svojim radom doprinijeti poboljšanju nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama.

-Ja se nadam da ćemo korisno i produktivno sarađivati kao i do sada. Siguran sam da ćemo se znati postaviti naspram ovog problema, a na temelju ovih informacija koje smo dobili razmotrit ćemo šta možemo učiniti. Zainteresirani smo da sagledamo detalje projekta izgradnje sale i mislim da bi to bila korisna stvar za lokalnu zajednicu, ali prije toga je neophodno sagledati sve aspekte i mogućnosti, naglasio je Ajnadžić.

 

Na kraju sastanka je dogovoreno da se naredne sedmice organizuje sastanak u Općini Centar.

 

Podsjećamo da je Općina Centar tokom proteklih godina za potrebe Srednje zubotehničke škole iz svog budžeta izdvojila oko 40.000 KM. Sredstva su iskorištena za nabavku multimedijalne opreme, sanaciju dijela vodovodnih instalacija u školi, nabavku neophodne stomatološke opreme za potrebe praktične nastave, te adaptaciju sale za tehničko obrazovanje.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti