Svjetski dan poezije obilježen u Centru za mlade na Gorici

Povodom Svjetskog dana poezije, u prostorijama Centra za mlade na Gorici, održana je promocija zajedničke zbirke pjesama mladih autora iz BiH pod nazivom “Buđenja”.
Svjetski dan poezije obilježen u Centru za mlade na Gorici

 

Organizator promocije knjige, Udruženje „Metamorfoza“ iz Sarajeva, objavilo je konkurs na koji se prijavilo 56 mladih autora sa 190 radova. Radovi su pristigli iz cijele Bosne i Hercegovine: Banja Luke, Bihaća, Bosanske Krupe, Brčkog, Bužima, Dervente, Doboja, Gradačca, Istočnog Sarajeva, Nemile, Novog Travnika, Sarajeva, Srebrenice, Tešnja, Travnika, Tuzle, Viteza i Zenice.

 

Stručni žiri u sastavu: Mirsad Bećirbašić, istaknuti dječiji književnik i umjetnički rukovodilac književnog kluba Centra za mlade, prof. dr. Edin Pobrić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za komparativnu književnost i Tarik Jažić, urednik zbirke i jedan od osnivača Udruženja “Metamorfoza, odabrali su 80 najboljih pristiglih radova od 35 autora koji su uvršteni u zbirku poezije.

 

-Autori najboljih radova Elvina Dervić iz Bužima, Emina Đelilović iz Viteza, Amra Jajetović iz Sarajeva, Marija Zemunović iz Dervente, Hana Tiro iz Sarajeva, Amela Mustafić iz Srebrenice i Neira Hajrulahović iz Tešnja pred oko 60 ljubitelja poezije pročitali su svoje pjesme što smo mi ocijenili kao neku vrstu nagrade za ove najuspješnije autore u okviru naše manifestacije koju organizujemo petu godinu zaredom. Također, članovi našeg Udruženja Semir Salkić, Sara Čejvan i Delila Hasanbegović izveli su prigodan muzički program, te je na kraju manifestacije izveden monolog pod nazivom „Savjet mladom pjesniku“ autora Mensuda Ćatića, kazao je Jažić.

 

Obilježavanje Svjetskog dana poezije finansijski je podržala Općina Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti