Održan sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima mjesnih zajednica Centra

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i njegov zamjenik Slaven Kovačević održali su 22. marta 2016. godine, u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“, sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima 15 mjesnih zajednica Općine Centar o mjestu i ulozi savjeta mjesnih zajednica u poduzimanju mjera naspram problematike pasa lutalica.
Održan sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima mjesnih zajednica Centra

Predsjedavajući Ajnadžić je na početku sastanka istakao važnost rješavanja ovog dugogodišnjeg problema sa kojim se građani centralne gradske općine svakodnevno suočavaju.

-Pitanje pasa lutalica je došlo do grla građanima, a mi smo zaduženi i da damo odgovore na ta pitanja, ali i da tražimo rješenja. Cilj ovog sastanka je, da na osnovu uvodnih izlaganja koja će dati kompetentni ljudi koji se bave ovom problematikom, predložimo konkretna rješenja. Rješavanje nagomilanih problema pasa lutalica je direktno u interesu građana, a mi se moramo solidarisati sa građanima i fokusirati na ovu problematiku. I do sada je Općina Centar pokušavala rješavati ovaj problem, finansirala projekte sterilizacije, kastracije, finansijski pomagala rad azila za pse u Prači, ulagala mnogo novca, ali rezultati nisu bili dobri, kazao je Ajnadžić, te dodao da se ovaj problem mora rješavati sistemski.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je istakao važnost jačanja građanske odgovornosti i neophodnosti informisanja građana o procedurama prijavljivanja problema koji se tiču pasa lutalica.

 

Pored predsjednika savjeta i sekretara 15 mjesnih zajednica, u ime Općine Centar sastanku su prisustvovali i Mirsada Lingo, pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu, Samir Fazlić, predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i vijećnici Eso Tucaković i Mustafa Mulić.

 

Sastanku su prisustvovali i Mirsad Osmanović, direktor Veterinarske stanice Novi Grad, Ramiz Duraković, direktor LOKOM-a, Mustafa Maglajlija, rukovodilac Higijeničarske službe KJKP „Rad” i Almir Džanković, v.d. direktor KJP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo. Oni su upoznali prisutne sa aktivnostima koje provode, svako u svom domenu, a u cilju rješavanja ovog gorućeg problema. Na sastanku je između ostalog iznesen podatak da se ulicama Sarajeva slobodno kreće oko 10.000 pasa.

 

Nakon niza prijedloga, primjedbi, sugestija i diskusija o ovom pitanju usvojeni su zaključci koji se ogledaju u tome da modeli dosadašnjih rješenja nisu zadovoljavajući, te da u skladu s tim treba tražiti nova, efikasna, sveobuhvatna i zakonita rješenja uvažavajući u punom smislu Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Također, zaključeno je da izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar trebaju temeljito razmotriti i donijeti operativne odluke po pitanju problema pasa lutalica, te najkasnije do juna organizovati tematsku sjednicu na kojoj će se analizirati inicijative i donijeti dobra rješenja.

 

Na sastanku je pokrenuta zajednička inicijativa za razmatranje mogućnosti o formiranju ustanove ili preduzeća na lokalnom nivou čiji bi osnivač bila Općina Centar, a po odluci Općinskog vijeća. Ustanova ili firma na nivou Općine Centar dobila bi nadležnosti rješavanja problema pasa lutalica, održavanja zelenih površina, stavljanja parking prostora pod kontrolu, nužnih intervencija na vodovodnom sistemu u vlasništvu Općine Centar, a imala bi obavezu nadležnog sarađivanja sa javnim komunalnim firmama Kantona, Grada i drugih općina.

 

Na kraju sastanka, predsjedavajući Ajnadžić je predložio da se na inicijativu Općine Centar održi zajednički sastanak predstavnika izvršnih i zakonodavnih struktura svih gradskih općina sa predstavnicima Grada Sarajeva i Kantona, a u cilju sistemskog rješavanja ovog problema.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti