Održana 45. sjednica Općinskog vijeća Centar

U utorak, 15. marta 2016. godine održana je 45. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Održana 45. sjednica Općinskog vijeća Centar

Nova vijećnica Fadila Bošnjak dala svečanu izjavu

Predsjedavajući Ajnadžić je informisao Vijeće da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila Fadili Bošnjak (Savez za bolju budućnost BiH) mandat vijećnice u Općinskom vijeću Centar umjesto Amera Kape (SBB BiH) koji je ustupio vijećnički mandat nakon što je izabran za vršitelja dužnosti direktora KJP Centar Skenderija. Na ovoj sjednici Fadila Bošnjak je dala svečanu izjavu o prihvatanju mandata vijećnice Općinskog vijeća Centar.

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice bilo je pitanje vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja. Imajući u vidu da je riječ o projektu od životne važnosti za lokalno stanovništvo, Općinsko vijeće se u cilju što skorijeg početka izgradnje vodovoda za pomenuta naselja izjasnilo da Općina Centar kao korisnik eksproprijacije zemljišta gdje je izvorište Klanice (područje općine Stari Grad) prihvati ponudu upisanih posjednika zemljišta na parcelama k.č. 1191 i k.č.1120 (ukupne površine 10.000 m2) i isplati iz budžeta 150.000 KM za izuzimanje tog zemljišta.

 

Općinsko vijeće Centar je i ovaj put iskazalo spremnost da odlučno nastavi aktivnosti kako bi se što prije okončala procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za izvorište Klanice i da će u tom cilju biti u stalnom kontaktu sa predstavnicima Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove – katastar i stambene poslove Općine Stari Grad.

 

Imajući sve to u vidu, Općinsko vijeće je stavilo van snage svoje zaključke sa 29. sjednice o formiranju radne grupe za rješavanje problema u postupku eksproprijacije zemljišta na kojem je izvorište Klanice i sa 34. sjednice o formiranju koordinacionog tima za pomoć i ubrzavanje aktivnosti.

 

 

Naplata odštete na osiguranoj imovini Općine Centar

Općinsko vijeće Centar je donijelo odluku o prihvatanju ponude ''Sarajevo-osiguranja'' d.d. Sarajevo o visini odštete na osiguranoj imovini Općine Centar u iznosu 2.005.936,79 konvertibilnih maraka. Prihvaćen je i prijedlog ''Sarajevo-osiguranja'' d.d. Sarajevo da taj iznos isplati Općini Centar u mjesečnim ratama od 100.000 KM počevši od 4. aprila 2016. godine. Riječ je naplati odštete koja je nastala 7. februara 2014. godine kada je tokom protesta građana zapaljena zgrada Općine.

 

 

Usvojeni godišnji izvještaji javnih ustanova čiji je osnivač Općina

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo izvještaje o radu i finansijskom poslovanju u 2015. godini javnih ustanova čiji je Općina Centar osnivač – Centra za sport i rekreaciju Sarajevo i Centra za kulturu Sarajevo. Inače, Općina kao osnivač izdvaja svake godine sredstva iz svog budžeta za podršku radu pomenute dvije javne ustanove i njihovim projektima iz oblasti kulture i sporta posebno onima koji su namijenjeni djeci i omladini.

 

Kad je riječ o Centru za sport i rekreaciju Sarajevo, koji ima stabilno finansijsko poslovanje, istaknuto je opredjeljenje za jačanje njegove osnovne funkcije javnog servisa za pružanje usluga u oblasti sporta i rekreacije i njihovom omasovljavanju naročito među djecom i omladinom, kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama i specijalizovanim naučnim institucijama u sportu. Iako su sportski objekti kojima upravlja Centar za sport i rekreaciju dovedeni na nivo optimalne funkcionalnosti, u raspravi je ukazano na potrebu još bolje iskorištenosti njihovih kapaciteta.

 

Aktivnosti Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo odvijaju se u prostorijama u Jelićevoj ulici i Centru za mlade na Gorici, gdje je tokom 2015. godine programskim i umjetničkim sadržajima prisustvovalo više od 13.000 posjetilaca. U realizaciji projekata, koji su zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar besplatni za korisnike, u prošloj godini je aktivno učestvovalo više od 600 djece i mladih. U izvještaju je navedeno da će Centar za kulturu u ovoj godini uložiti maksimalne napore da zadrži i poveća vlastiti prihod te u saradnji sa Općinom, obrazovnim ustanovama, kulturnim djelatnicima i nevladinim organizacijama razvijati oblike umjetničkog i kreativnog stvaralaštva koji se realiziraju u pomenuta dva objekta i intenzivno raditi na povećanju obuhvata djece u tim projektima. Ukazano je i na potrebu bržeg rješavanja statusnog pitanja Centra za kulturu, kao i imovinsko-pravnih odnosa kad je riječ o objektima u Jelićevoj i na Gorici te rješavanju pitanja finansiranja ove javne ustanove.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti