Do 1. aprila prijave kandidata za izbor najuspješnijih farmera

Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar već više od jedne decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine.
Do 1. aprila prijave kandidata za izbor najuspješnijih farmera

U toku su pripreme za izbor najkvalitetnijih farmera općine Centar u 2015. godini. Za tu namjenu u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđeno je 17.000 konvertibilnih maraka.

 

 

Kao što je to bila praksa i prethodnih godina, rješenjem općinskog načelnika Dževada Bećirevića imenovana je stručna komisija za izbor najboljih farmera koji se bave uzgojem priplodne stoke na području općine Centar. Komisija u čijem sastavu su: prof. dr. Velija Katica, predsjednik i članovi prof. dr. Vedad Šakić, mr. Nezir Omeragić i dr. Selmir Velić usvojila je kriterije za izbor najuspješnijeg farmera, uzgajivača stoke i pčela, pri čemu će se vrednovati kvalitet i pasminski sastav stoke, obavezan veterinarski nadzor, štalski kapaciteti, opremljenost mehanizacijom i zemljišnim kapacitetima, zoohigijenski i zootehnički uslovi držanja stoke...Rješenje o imenovanju pomenute komisije i kriteriji za izbor najuspješnijih farmera u prošloj godini dostupni su na oglasnim pločama u Općini i mjesnim zajednicama te na web stranici Općine Centar: www.centar.ba (rubrika ''Konkursi i oglasi'').

 

 

Pravo na ocjenjivanje i nagrađivanje imaju farmeri čije je mjesto prebivališta i uzgoja stoke na području općine Centar te da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata koji ostvaruju pravo na poticaje za poljoprivredu. Ovi registri se vode u Službi za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar.

 

 

Kandidati koji ispunjavaju utvrđene kriterije za nagrađivanje i drže stoku na području Općine gdje je to dozvoljeno prema Pravilniku o mjerama za unapređenje stočarske proizvodnje na području kantona Sarajevo i kantonalnoj Odluci o držanju stoke, pernate živine i kunića, mogu se do 1. aprila 2016. godine prijaviti Komisiji, a kontakt osoba je Imra Mulahuseinović-Ramljak – Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar (zgrada ''Svjetlosti'' u Ulici Muhameda Kantardžića 3 – telefon 551-530).

 

 

Komisija će u periodu od 4. do 25. aprila 2016. godine od 11 do 16 sati izvršiti obilazak svih potencijalnih kandidata i njihovih gazdinstava.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti