Kovačević ugostio delegaciju SABNOR-a BiH

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević, u petak, 11. marta 2016. godine ugostio je delegaciju Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata – SABNOR-a BiH, koju su sačinjavali predsjednik Udruženja dr. Bakir Nakaš te članovi upravnog odbora general Mustafa Polutak i Jasmina Pašalić. Povod posjete bio razgovor o saradnji Općine Centar sa ovim Udruženjem koje svoje sjedište ima i na području Općine Centar.
Kovačević ugostio delegaciju SABNOR-a BiH

Na sastanku je razgovarano o obilježavanju 75 godina od antifašističkog ustanka naroda Bosne i Hercegovine, koji su se 27. jula 1941. godine borili protiv fašizma, a za slobodu svih građana naše zemlje. U tom pogledu SABNOR BiH planira niz aktivnosti, među kojima je i izdavanje novog broja lista „Glas antifašista“, a sve u cilju dostojnog i dostojanstvenoga obilježavanja ovog značajnog jubileja. Kako se SABNOR BiH nalazi u nezavidno teškoj materijalnoj situaciji, bez neriješenog vlastitog prostora, zamolili su dopredsjedavajućeg Kovačevića da im pomogne u tome da se i Općina Centar uključi koliko je to moguće.

 

Dopredsjedavajući Kovačević istakao je da smatra da su tekovine narodnosolobodilačke borbe veoma važan dio historije Bosne i Hercegovine, a da je 27. juli jedan od najsvjetlijih datuma u historiji svih bosanskohercegovačkih naroda i građana jer je tog dana 1941. godine podignut ustanak protiv fašizma, u vrijeme kada je fašizam porobio gotovo čitavu Evropu.

 

-Građani Bosne i Hercegovine pokazali su tokom cjelokupne historije naše zemlje da su u stanju suprotstaviti se svim oblicima nepravde, a posebno onim koji sadrže ideje fašizma, što su konkretnim djelima pokazali dižući ustanak 27. jula 1941. godine. Zato je važno da nađemo način da pomognemo SABNOR-u BiH koliko je to moguće i u tom pogledu zatražiću podršku načelnika Općine Centar te svojih kolegica i kolega, vijećnika Općine Centar prilikom donošenja rebalansa Budžeta Općine Centar, kazao je Kovačević.

 

Doktor Bakir Nakaš se zahvalio na prijemu, ističući kako su svi nivou vlasti u BiH, većinom zaboravili na SABNOR i njegove historijske tekovine, što nije dobro niti prihvatljivo, te je za svaku pohvalu kada se barem neka institucija sjeti da pozove i pomogne SABNOR-u. Jedno od neriješenih pitanja je i imovina SABNOR-a, koja je brisana iz zemljišna knjiga, pa je od Općine Centar zatraženo da u svome katastru nekretnina provjeri da li postoji neka imovina koja se i danas vodi na SABNOR.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti