Predstava „Lutke nam pričaju“ za osnovce iz škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“

Javna ustanova Centar za kulturu 2002. godine formirala je dječiju dramsku scenu, realizirajući predstave za djecu od 6 do 11 godina („Magareće godine“, „Bajka o ribaru i ribici“, „Zlatoruni“, „Čarobni prah“, „Decembar bijeli“, „Bosanska podvala“, „Imamo učiteljicu za čistu peticu“, „Titiz i džomet“, „Princeza zemlja, zemljožderi i vitezovi“…). U 2016. godini JU Centar za kulturu će realizirati lutkarsku predstavu “Lutke nam pričaju“, a ona će za učenike osnovnih škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“ biti izvedena u četvrtak 10. marta sa početkom u 11.30 sati.
Predstava „Lutke nam pričaju“ za osnovce iz škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“

Predstava je prilagođena učenicima od prvog do petog razreda osnovne škole i odobrena je od nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Glavna tema je prevencija štetnih posljedica dugotrajnog sjedenja. Na zabavan i šaljiv način, obrađuju se teme koje su u potpunosti u skladu sa odgojno obrazovnim potrebama učenika, te je zastupljena korelacija sa nastavnim predmetima maternjeg jezika, likovne i muzičke kulture, tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Svaka pojedina priča je ujedno i prezentiranje jedne lutkarske tehnike.

 

Na taj način učenici mogu vidjeti gotovo sve osnovne lutkarske forme. U toku predstave učenici pomažu lutkama, razgovaraju, te zajedno pjevaju i plešu. Jedan od glavnih ciljeva je razvijanje interesa za lutkarstvo i samostalno kreativno djelovanje učenika i nastavnika, u okviru sekcija ili u redovnoj nastavi.

Pokrovitelj predstave je Općina Centar Sarajevo.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti