Nastavak Sportsko animacijskog programa za djecu predškolskog uzrasta

Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj školskoj godini organizovala je besplatan Sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta sa područja Centra. Nakon završetka raspusta 15. februara nastavljene su aktivnosti, a ovaj projekat Općina Centar podržala je sa 28.000 maraka.
Nastavak Sportsko animacijskog programa za djecu predškolskog uzrasta

Navedeni projekat će trajati do 31. maja 2016. godine, a treninzi se održavaju u sportskoj sali FIS-a (Mis Irbina 10) ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom u terminu od 9 do 11.40 sati, pod vodstvom stručnih nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

 

Cilj projekta je da se djeca predškolskog uzrasta sa područja općine Centar uključe u organizovanu nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te da se putem jednostavnih motoričkih pokreta, različitih vježbi i igara utiče na njihovo zdravlje, intelektualni i emocionalni razvoj. Planirano je da svako dijete vježba dva puta sedmično po 40 minuta.

 

U okviru Sportsko animacijskog programa prevoz je organizovan, a termini su besplatni za sve polaznike. Vrtići koji učestvuju u ovom programu su „Višnjik“, „Leptirić“, „Lane“, „Vrapčić“, „Skenderija“, „Makovi“, „Iskrica“, „Šareni voz“ i „Slavuj“.

 

Zainteresovani mališani sa područja općine Centar mogu se prijaviti za učešće u Sportsko animacijskom programu  putem JU „Djeca Sarajeva“.