Obezbijeđena sredstva za sanaciju klizišta na Soukbunaru

Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbjedila finansijska sredstva za sanaciju klizišta u Ulici Soukbunar 136 u iznosu od 120.820 KM, a tokom ove sedmice se očekuje potpisivanje ugovora između načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića i direktorice Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidije.
Obezbijeđena sredstva za sanaciju klizišta na Soukbunaru

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekat sanacije klizišta na pomenutom lokalitetu. Općina Centar je također finansirala izradu glavnog projekta u vrijednosti od 15.200 KM.

 

Za izradu glavnog projekta stručna lica iz Instituta su prvo obavila geološka ispitivanja i istražne radove za izradu elaborata o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije. U ovom projektu navedeno je da su uzroci pojave klizišta sastav stijena koje su podložne procesu raspadanja, veliki nagib zemljišta, te podzemne vode. Prijedlog za sanaciju ovog klizišta je potporna konstrukcija koja će se sastojati od tri zida.

 

Iznad saobraćajnice će biti izgrađen armirano-betonski zid dužine 13,5 metara i  gabionski zid dužine 26 metara, dok je ispod saobraćajnice planirana izgradnja armirano-betonskog zida dužine 36 metara. Također je potrebno ugraditi drenažne cijevi za adekvatnu odvodnju podzemnih voda,  te slivnike za odvodnju površinskih voda. Na kraju radova će biti sanirana saobraćajnica i tom prilikom će biti postavljeno gotovo 280 metara kvadratnih novog asfalta.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon urađene sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova.

 

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao realizator i nadzor ovog projekta okončao je zakonsku proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova. Odabrana je građevinske firma „GPI“ d.o.o. Konjic koja ima rok od 60 dana da započne radove na sanaciji klizišta na ovom lokalitetu.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti