Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. i obilježavanja 22. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, 5. februara 2016. godine, u Narodnom pozorištu, održana je zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo.
Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

Sjednicu je otvorila Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, te podsjetila kako je Skupština 2007. godine donijela odluku da se 5. februar proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane u periodu 1992-1995.

 

-Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu. Prije 22 godine počinjen je stravičan zločin na pijaci Markale. Zato je ovaj dan odabran da se sjećamo svih nevinih žrtava, kazala je Babić.

 

Komemorativnom skupu u ime Općine Centar prisustvovali su: predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, te vijećnici Senad Alić, Dževad Topić, Suvad Kerla, Zora Ostojić, Haris Fazlagić, Ahmed Gerin, Eso Tucaković, Miro Lazović, Varja Nikolić, Amer Kapo i Amra Zulfikarpašić.

 

-Ovaj dan je tužan, jer na današnji dan su stradali nevini građani Sarajeva na pijaci Markale. Ovo stradanje nevinih građana treba da bude opomena svim dobronamjernim ljudima, kako društvenoj zajednici Bosne i Hercegovine, tako i međunarodnoj zajednici. Obaveza svih nas je da razvijamo budućnost i perspektivu, a istovremeno i da opominjemo da se nikada ovo zlo više nikome ne ponovi, istakao je Ajnadžić.

 

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim sugrađanima učenjem Fatihe i minutom šutnje, skupu se obratio publicista Avdo Huseinović koji je uradio niz dokumentarnih filmova koji svjedoče o strašnim zločinima širom BiH. Prikazani su dijelovi dokumentarca u kojima se jasno vidi da je opsada Sarajeva planirana mnogo prije početka rata. Huseinović je govorio o strategiji opsade i planovima okupacionih snaga koje su tokom četiri godine pokušavali podijeliti Sarajevo na dva dijela, pri čemu nisu birali sredstva za ostvarenje tog cilja. Osim svakodnevnog granatiranja, stanovnicima opkoljenog grada je uskraćivana pitka voda, plin, električna energija, ogrijev i osnovne životne namirnice.

 

-Opsada Sarajeva je veliki nekažnjeni zločin. Nažalost, ne možemo se zadovoljiti pravosnažnim presudama i staviti tačku na strašne zločine počinjene nad stanovništvom Sarajeva. Opsada Sarajeva je bila dobro isplaniran zločin još 1991. godine, zaključio je Huseinović.

 

Podsjetit ćemo da je za četverogodišnju opsadu Sarajeva i zločine počinjene nad civilima Međunarodni sud pravde u Hagu do sada osudio samo Stanislava Galića na doživotno izdržavanje zatvorske kazne i Dragimira Miloševića na 29 godina zatvora.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti