Završena projektna dokumentacija za sanaciju klizišta u Mehmeda Spahe

Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), na osnovu naloga Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.
Završena projektna dokumentacija za sanaciju klizišta u Mehmeda Spahe

Pomenuta firma je tokom istraživanja na ovom lokalitetu utvrdila da cjelokupna lokacija pripada kategoriji nestabilnih terena i da je aktiviranjem klizišta došlo do pojave pukotina na okolnim stambenim objektima. Uzrok klizanja tla je izrazito strma padina, te podzemne vode. Stoga je preporučeno, s ciljem stabilizacije tla i zaštite okolnih stambenih objekata, da se uradi novi drenažni sistem za površinske i podzemne vode oko stambenih objekata, te izgradnja dva armirano-betonska zida visine 1,1 i 2,80 metara.

 

Također je predviđena i rekonstrukcija stepeništa i pristupnog platoa kod stambenog objekta, koji su također dosta oštećeni. Duž novog stepeništa planirano je postavljanje 17 metara željezne zaštitne ograde, te hortikulturno uređenje ovog prostora.

 

Za drenažni sistem biće postavljeno 35 metara cijevi na dubini od 3 do 3,50 metara, koje će biti spojene na slivnik. Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže.

 

Finansijer sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe 8 je također Općina Centar, dok će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, provesti proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova nakon čega mogu započeti radovi na sanaciji klizišta.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti