Sanacija klizišta na lokalitetu naselja Lasac na Nahorevu

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo završio je zakonsku proceduru odabira firme za izvođenje radova na sanaciji klizišta na lokalitetu naselja Lasac na Nahorevu.
Sanacija klizišta na lokalitetu naselja Lasac na Nahorevu

–Ukupna investicijska vrijednost ovog projekta je nešto više od 45.850 KM. Ovdje planiramo uraditi novi drenažni sistem za prihvat podzemnih i površinskih voda koje su uzrok klizanja tla na ovom dijelu Nahoreva, kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je realizator i nadzor ovog projekta.

 

Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi na površini od 3,5 hektara. Izradu glavnog projekta i elaborata je također finansirala Općina Centar u iznosu od gotovo 22.000 KM.

 

U glavnom projektu stoji da je klizište, koje je na ovom lokalitetu zahvatilo površinu nešto više od jednog hektara, uzrokovalo oštećenja na nekoliko stambenih objekata, potpornih  zidova, pomoćnih objekata i pristupnoj saobraćajnici. Klizanje tla je uzrokovala voda sa dva lokalna izvorišta koja se nalaze u neposrednoj blizini klizišta.

 

Stoga je navedeno u prijedlogu mjera sanacije klizišta da je na ovom lokalitetu, potrebno uraditi prihvat vode iz izvorišta kao i podzemnih voda koje će biti sprovedene do Koševskog potoka sa drenažnim sisitemom i kaptažama za prihvat vode sa izvorišta, za šta će biti postavljeno preko 550 metara cijevi raznih profila, od čega 306 metara odvodnih i 215 metara drenažnih cijevi. Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže.

 

Firma „Winner Project“ je također uradila i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon urađene sanacije kako bi se mogla uraditi procjena uspješnosti izvedenih radova.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti