Održana 43. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 28. januara 2016. godine održana je 43. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće Centar potpisnik deklaracije za kandidaturu projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir

Na prijedlog Envera Hadžiomerspahića, osnivača i koordinatora razvoja projekta Ars Aevi, Općinsko vijeće Centar je jednoglasno prihvatilo da bude potpisnik Deklaracije za kandidaturu projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir u 2018. godini, koja obilježava 100 godina mira nakon Prvog svjetskog rata i u kojoj će biti izgrađen i inauguriran Muzej Ars Aevi. Projekt o formiranju kolekcije djela savremene svjetske umjetnosti nastao je u prvoj godini opsade Sarajeva sa jasnim konceptom uzdizanja iznad svih rasnih, religijskih i nacionalnih razlika, sa željom da umjetnost donese vječne poruke mira. Od tada su najpoznatiji svjetski umjetnici savremenog doba donirali njihova reprezentativna djela i postali osnivači izuzetno vrijedne Kolekcije Ars Aevi.

 

Dajući podršku kandidaturi projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine Općinsko vijeće Centar je usvojilo zaključak da Deklaraciju proslijedi na potpisivanje i ostalim općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo i višim nivoima vlasti.

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice bilo je vodosnabdijevanje područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja. Nakon rasprave o problemima u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa za zemljište na području općine Stari Grad gdje je izvorište Klanice, Općinsko vijeće je zaključilo da radni tim zadužen za brže rješavanje spornih pitanja intenzivno nastavi aktivnosti te da se u roku 10 dana održi sastanak sa predstavnicima Općine Stari Grad u cilju rješavanja pitanja vlasništva što je preduvjet za eksproprijaciju zemljišta gdje je izvorište Klanice. Općinsko vijeće Centar će i dalje insistirati da se što brže stvaraju sve neophodne pretpostavke za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova za izgradnju vodovoda na pomenutom području.

 

Također je usvojen zaključak da nadležne službe Općine Centar sačine rekapitulaciju svih dosadašnjih aktivnosti na projektima vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja.

 

Izbor članova radnih tijela Općinskog vijeća

Općinsko vijeće je za člana Komisije za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa izabralo Mirzu Bečirčića umjesto Mirsada Šebe koji je razriješen te dužnosti. Seid Fazlagić je izabran za člana Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima umjesto Samire Suljagić koja je razriješena članstva u toj komisiji. Farah Sanela Karić razriješena je dužnosti člana i predsjednice Komisije za prevenciju maloljetničke delinkvencije, pa je za predsjednika te komisije izabran Mirza Zeković, a za člana Adna Sarač. Za člana i predsjednika Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama izabrana je Senada Tahirović umjesto Mehe Šljive koji je razriješen tih dužnosti. Vijeće je izabralo Amelu Kekić za zamjenicu predsjednika i člana Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi umjesto Muhameda Cocalića kome je zbog smrti prestao mandat.

 

Dodjela poslovnih prostorija u zakup na pet godina

Na prijedlog Komisije za poslovne prostorije, Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo izmjene Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar na način da se općinske poslovne prostorije daju u zakup na period do pet godina, a ne na dvije godine kako je to bilo propisano važećom odlukom. Izmjena dužine trajanja ugovora o zakupu poslovnih prostorija predložena je jer se u praksi primjena te odredbe pokazala nepovoljnom za buduće zakupce kojima se prostorije dodjeljuju neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva uz obavezu preuzimanja duga ranijih zakupaca. Novim zakupcima bi bilo nesigurno ulagati veliki kapital za tako kratko vrijeme odnosno na dvije godine. Produženjem roka ugovora na pet godina Općina Centar bi se riješila velikih dugovanja zakupaca za čiju naplatu se vode dugotrajni sudski procesi.

 

Prijedlog urbanističkog projekta ''Gimnazija-Garaža'' će ponovo u javnu raspravu

Na dnevnom redu ove sjednice Vijeća bio je Prijedlog urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža'' sa pripadajućom odlukom o njegovom provođenju. Riječ je o urbanističkom projektu kojim je na prostoru školskog igrališta ''Metalac'' planirana izgradnja podzemne garaže na više etaža sa 350 parking mjesta i izgradnja zatvorene fiskulturne sale za potrebe tri škole (Prve gimnazije, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i OŠ ''Safvet-beg Bašagić'') kao i za održavanje javnih kulturnih i sportskih manifestacija.

 

S obzirom na činjenicu da u javnoj raspravi, održanoj u aprilu prošle godine, većina prisutnih građana nije podržala Nacrt urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža'', Općinsko vijeće je zaključilo da se o predloženom planskom dokumentu ponovo obavi javna rasprava sa građanima koji žive na tom području te da im se predoče svi potrebni podaci sa grafičkim prikazima i prezentacijom izgleda planiranih objekata.

 

Općina ima interes za kupovinu odmarališta u Neumu

Općinsko vijeće je na 40. redovnoj sjednici, održanoj 14. decembra 2015. godine, podržalo inicijativu Komisije za boračka pitanja o kupovini objekta u Neumu na ime odmarališta za pripadnike boračke populacije općine Centar. Shodno tome, Općinsko vijeće je na 43. sjednici usvojilo odluku kojom Općina Centar izražava interes za kupovinu objekta odmarališta u općini Neum kojeg bi koristili pripadnici boračke populacije, učenici osnovnih škola, socijalne kategorije i građani treće životne dobi sa područja općine Centar. Zaključeno je da se ova odluka uputi u dalju proceduru.

 

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojene su izmjene i dopune Odluke o kriterijima dodjele jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji. Izmjenama su jasnije precizirani i razrađeni osnovni dopunski kriteriji za dodjelu ove vrste pomoći a u skladu sa preporukama koje je dao Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Općine Centar za 2014. godinu. Povodom ove tačke dnevnog reda usvojena je inicijativa da se sagledaju način i mogućnosti pružanja finansijske pomoći pripadnicima boračke populacije koji su u stanju socijalne potrebe a koji ne ispunjavaju sve kriterije iz pomenute odluke.

 

Shodno preporukama Ureda za reviziju usvojene su i izmjene i dopune Pravilnika o načinu, postupku i kriterijima za dodjelu sredstava udruženjima i fondacijama. Riječ je o dodjeli sredstava iz budžeta Općine Centar za projekte nevladinih organizacija i udruženja, a na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Izmjenama i dopunama preciznije je dato bodovanje predloženih projekata i planova evaluacije, kao i eliminatorni kriteriji, a sve u cilju afirmacije onih projekata nevladinih organizacija koji svojim kvalitetom i ciljevima daju značajan i konstruktivan doprinos razvoju općine i demokratskih institucija, kao i stimulisanju razvoja nevladinog sektora. Izmjenama Pravilnika je definisano da iznos dodijeljenih budžetskih sredstava za jednu nevladinu organizaciju koja kandiduje projekt ne može biti veći od 15.000 KM niti manji od 1.500 KM.

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative od kojih je najveći broj dobio podršku Općinskog vijeća.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti