Delegacija Općine Centar posjetila „Psihijatrijsku bolnicu Kantona Sarajevo“

Predstavnici zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić posjetili su JU „Psihijatrijsku bolnicu Kantona Sarajevo“. Povod posjete bio je razgovor o finansijskoj podršci Općine Centar ovoj Javnoj ustanovi.
Delegacija Općine Centar posjetila „Psihijatrijsku bolnicu Kantona Sarajevo“

Iako Općina Centar kao jedinica lokalne samouprave nema nadležnosti u oblasti zdravstva, načelnik Dževad Bećirević u saradnji sa Općinskim vijećem godinama iz općinskog budžeta izdvaja sredstva za poboljšanje kvaliteta usluga zdravstvenih institucija. Jedna od zdravstvenih ustanova čiji rad Općina Centar finansijski podržava je „Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ koja je i teritorijalno smještena na području središnje sarajevske općine. Delegaciju Općine Centar ugostio je direktor bolnice, prim. dr. Omer Ćemalović koji je prisutne upoznao sa radom ove ustanove kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

 

„Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ namijenjena je za stacionarno liječenje i psihorehabilitaciju pacijenata oboljelih od akutnih psihoza, pogoršanja hroničnih psihoza, depresivnih poremećaja, težih oblika psihoneurotskih oboljenja, te drugih urgentnih psihijatrijskih poremećaja. Direktor je iznio podatak da je bolnica jedina stacionarna ustanova u Federaciji BiH koja ima akreditaciju Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu.

 

-Svakodnevno pokušavamo da osmislimo daljnje perspektive razvoja ove bolnice. Imamo nekoliko problema koji nam otežavaju rad, ali se iskreno nadamo da ćemo ih uspješno riješti u skorije vrijeme. Najveći problem nam predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi, koji  nas u velikoj mjeri onemogućavaju u planovima za budućnost. Ovdje postoji veliki kompleks koji se može iskoristiti kako bismo poboljšali usluge koje pružamo pacijentima. Neki od planiranih projekata su izgradnja dežurne prijemne ambulante, zatim izgradnja vikend bolnice za osobe starije od 65 godina. Unutar kompleksa imamo mnogo devastiranih objekata koje je nemoguće vratiti u funkciju tako da imamo plan taj prostor iskoristiti tako što ćemo ga pretvoriti u zelene površine na način da se pacijenti radno angažuju. Međutim sve navedeno nije moguće provesti bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, istakao je Ćemalović.

 

Predsjedavajući Ajnadžić zahvalio se kolektivu bolnice što su izdvojili vrijeme da ugoste delegaciju Općine te naglasio da je Općina Centar spremna pomoći u okviru svojih raspoloživih mogućnosti. 

 

-Ovo je ustanova koja djeluje na teritoriji općine Centar i mi smo direktno zainteresirani za zajedničko djelovanje i u potpunosti dajemo podršku korisnoj društvenoj funkciji koju vi obavljate. Općinsko vijeće Centar uz puno razumijevanje općinskog načelnika, iz budžeta za tekuću godinu je izdvojilo sredstva u iznosu od 30.000 KM za izgradnju projekta lifta. Također smo obezbijedili hiljadu sadnica za vaš projekat uređenja kompleksa, zaključio je Ajnadžić i dodao da Općina Centar stoji na raspolaganju kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

 

U općinskoj delegaciji bili su i vijećnici Eso Tucaković i Dževad Topić, te predsjednik Savjeta mjesne zajednice „Pionirska dolina-Nahorevo“ Šaćir Čavrk.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti