Općina Centar će donijeti Gender akcioni plan

Kako je to predviđeno Programom rada Općinskog vijeća Centar u 2016. godini, održana je 21. januara 2016. godine 11. tematska sjednica Općinskog vijeća i bila je posvećena Gender akcionom planu Općine Centar.
Općina Centar će donijeti Gender akcioni plan

Osim vijećnika sjednici su prisustvovali članovi Komisije Općinskog vijeća za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova te predstavnici Gender centra Federacije BiH, Misije OSCE u BiH, kao i nevladinih udruženja koja se bave pitanjima ravnopravnosti spolova.

 

Moderatorica ovog skupa je bila Fadila Bošnjak, predsjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova, koja je u uvodnim napomenama naglasila važnost donošenja Gender akcionog plana Općine Centar, što je svakako i obaveza lokalnih vlasti propisana Zakonom o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.

 

Glavni cilj donošenja i provedbe Gender akcionog plana je poboljšanje ravnopravnosti žena i muškaraca po modelu Evropske povelje o rodnim politikama na lokalnom nivou.

 

-Rodna ravnopravnost predstavlja temeljno pravo svakog čovjeka i od suštinskog je značaja za svaku demokratsku zajednicu. Da bi to pravo bilo ostvareno potrebno je, osim pravnog reguliranja, da se uspješno primjenjuje u svim aspektima društvenog, političkog i ekonomskog života, kazala je Bošnjak i dodala da je lokalna vlast, koja je i najbliža građanima, najpogodnije tlo za borbu protiv upornog širenja diskriminacije i za promoviranje istinski ravnopravnog društva.

 

Naglasivši da je ravnopravnost jedan od glavnih prioriteta politika djelovanja svih nivoa vlasti, a posebno lokalnog, predstavnica Gender centra pri Vladi Federacije BiH Lejla Hodović je kazala da je Općina Centar prepoznala tu potrebu i napredovala u tom pogledu, što potvrđuje i sama činjenica da je ova tema stavljena i na dnevni red tematske sjednice Općinskog vijeća.

 

-Općina Centar je jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja je u svojoj strategiji ekonomskog i drugog razvoja, strategiji za mlade i drugim dokumentima definirala ključne oblasti rodne politike u lokalnoj upravi, kao što su zapošljavanje, socijalno ugrožene populacije, obrazovanje, zdravstvo, briga o mladima ali i o starijim osobama i drugo. Općina Centar sada treba da učini i korak dalje i sačini Gender akcioni plan i pridruži se mreži evropskih gradova ravnopravnosti. Jedna od prednosti takvog akcionog plana je što bi se na osnovu analize i uvida u stvarne potrebe stanovništva još efikasnije koristila budžetska sredstva, a ujedno bi se otvorile mogućnosti korištenja evropskih fondova, navela je Hodović.

 

Memnuna Zvizdić, izvršna direktorica Udruženja ''Žene ženama'' čije je sjedište na području općine Centar, govorila je o principima na kojima treba izraditi Gender akcioni plan Općine Centar čiji je osnovni cilj poboljšanje ravnopravnosti .

 

-Prvo je neophodno izraditi detaljnu analizu stanja rodnih politika u našoj lokalnoj zajednici, a zatim kreirati Akcioni plan čiju implementaciju treba promovirati kao dobru praksu, jer je lokalna vlast najpogodnije tlo za borbu protiv širenja svih vidova diskriminacije, naglasila je Zvizdić.

 

Predstavnik Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Igor Sladoje je u svom obraćanju naveo da njihova misija u BiH obuhvata i rad sa lokalnim vlastima na unapređivanju implementacije državnih Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o zabrani diskriminacije te da je posebno fokusirana na jačanje institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova. Pozdravljajući činjenicu da će Općina Centar donijeti i implementirati Gender akcioni plan, predstavnik Misije OSCE u BiH je rekao da će pružiti i podršku kroz organizovanje radionica o temama ravnopravnosti. Pomoć u izradi akcionog plana ponudio je i Saša Gavrić iz Udruženja ''Sarajevski otvoreni centar''.

 

Nakon rasprave na tematskog sjednici Općinsko vijeće je podržalo izradu Gender akcionog plana i iskazalo spremnost i odlučnost da se uključi u aktivnosti kojima se doprinosi većoj ravnopravnosti u svim oblastima i otklanjanju rodne i druge diskriminacije. Općinsko vijeće je zadužilo Komisiju za ljudska prava i ravnopravnost spolova da u saradnji sa nadležnim institucijama i nevladinim sektorom pripremi za sjednicu Općinskog vijeća polazni dokument za izradu Gender akcionog plana Općine Centar.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti