U Općini Centar održana obuka za primjenu propisa iz oblasti matičnih knjiga i državljanstva

U Općini Centar Sarajevo u srijedu, 9. decembra 2015. godine održana je stručna obuka za primjenu propisa iz oblasti matičnih knjiga i državljanstva.
U Općini Centar održana obuka za primjenu propisa iz oblasti matičnih knjiga i državljanstva

Obuku za nadležne državne službenike sa područja Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, organizovali su Udruženje „Vaša prava BiH“ i Predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Federacije BiH.


Osim predstavnika Općine Centar, stručnoj obuci su prisustvovali i službenici matičnih ureda i centara za socijalni rad iz još 20 općina te predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova pomenuta dva kantona.


Medina Đapo, pomoćnica federalnog ministra unutrašnjih poslova za pravne poslove je naglasila da je cilj ove obuke da se matičarima i drugim službenicima koji rade na poslovima građanskih stanja daju određena objašnjenja kako bi na što bolji način pomogli marginaliziranim skupinama, u prvom redu Romima da dođu do ličnih dokumenata, prava na državljanstvo i ostalih prava na osnovu kojih onda mogu ostvarivati socijalna, politička, ekonomska i druga prava u BiH, što je preduslov za ulazak BiH u Evropsku Uniju.


-Budući da su lica koja nisu upisana u matične knjige zapravo nevidljiva lica, naš cilj je da senzibiliramo društvenu zajednicu i sve one koji rade na tim poslovima da pomognu ovim kategorijama da se upišu u matične knjige i da dobiju pravo na lično ime i lična dokumenta, istakla je Đapo.


Nihad Bakalović, šef matičnog ureda Općine Centar kazao je da će današnja obuka doprinijeti poboljšanju rada, pogotovo što su se čula različita iskustva i problemi sa kojima se susreću službenici matičnih ureda te načini na koje ih rješavaju.


 -Što se tiče problema u našoj općini vezano za primjenu Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH i Zakona o državljanstvu, oni se rješavaju u uskoj saradnji sa Federalnim i kantonalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, Centrom za socijalni rad i svima onima koji su vezani za primjenu ova dva zakona, dodao je Bakalović.


Bakir Mrkonja, pravnik Udruženja “Vaša prava BiH” koje se u saradnji i uz podršku UNHCR-a bavi pružanjem besplatne pravne pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, Romima, izbjeglicama koje iz raznih razloga nisu upisane u matične knjige i koje imaju problema sa identifikacionim dokumentima, smatra da će stručna obuka biti vrlo korisna kako za matičare, tako i za građane.


-U našoj bazi podataka do sada imamo uspješno okončanih oko 1.600 postupaka naknadnog upisa novorođene djece i odraslih osoba koje nisu bile u zakonskom roku upisane u matične knjige iz raznih razloga. Ovo je peta po redu stručna obuka, a prethodne su održane u Kiseljaku, Banovićima, Bosanskom Petrovcu i Ljubuškom. Cilj je da svi matičari sa područja Federacije dobiju stručna pojašnjenja zakona i drugih propisa koje su obavezni primjenjivati u svom radu, kazao je Mrkonja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti