Velika ulaganja u obnovu devastiranog mobilijara na igralištima

U okviru projekta ''Uređenje manjih javnih površina na području općine Centar'' koji se kontinuirano provodi dugi niz godina ova lokalna zajednica iz svog budžeta svake godine Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću ''Park'' izdvoji oko 240 hiljada maraka za izgradnju, sanaciju i uređenje manjih javnih površina.
Velika ulaganja u obnovu devastiranog mobilijara na igralištima

 Veliki dio tog novca iskorišten je za izgradnju i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta formiranih na javnim površinama, godišnje oko 100 hiljada maraka, a od te sume sve više se ulaže u obnovu i rekonstrukciju izgrađenih, ali već devastiranih igrališta. Osim za projekt uređenja manjih javnih površina, iz općinskog budžeta se svake godine izdvajaju sredstva osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima za poboljšanje uvjeta rada, a dio tog novca se koristi i za obnovu i uređenje njihovih dvorišta i igrališta.

 

Na području sarajevske općine Centar trenutno na javnim površinama ima 12 sportskih ploha za rekreaciju koje su najvećim dijelom opremljene koševima ili u kombinaciji sa golovima za rukomet i mali nogomet, a jedna ploha ima mrežu za odbojku. Osim toga, na javnim površinama u općini Centar postoji 31 dječije igralište. Ova igrališta, koja su raspoređena u 12 mjesnih zajednica, opremljena su mobilijarom za igru (ljuljačke, klackalice, tobogani, vrteške, pješčanici, kombinovane sprave i drugo). Posljednjih godina, zahvaljujući Općini Centar, sportske plohe i dječija igrališta, osim u centru, izgrađena su i u padinskim dijelovima grada – na Soukbunaru, Šipu, Nahorevu.

 

Nažalost, ove uređene javne površine su izložene stalnom devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara. Gotovo svakodnevno se susrećemo sa polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljački, devastiranim drvenim klupama i betonskim postoljima za klupe. Drastičniji primjeri takvog destruktivnog ponašanja su vidljivi u dječijem parku u Ulici Ismeta Mujezinovića (Mjesna zajednica ''Breka-Koševo II'') i na ulazu u naselje Šip gdje je kompletan mobilijar potpuno devastiran.

 

Dječije igralište na Šipu izgrađeno je 2011. godine, a Općina Centar je samo u taj projekt uložila oko 35.000 KM. I na igralištima u centru grada se stalno uništava mobilijar. Tako u parku Hastahana na Marijin Dvoru koševi ostaju čitavi samo nekoliko dana. Zbog svega toga, Općina Centar je samo u ovoj godini uložila 113.490 KM u rekonstrukciju sportskih ploha i dječijih igrališta na 15 lokacija.

 

Općinska Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove, na osnovu stanja na terenu i zahtjeva i sugestija građana ili mjesnih zajednica, donosi godišnji plan uređenja manjih javnih površina na Centru. Uposlenici ove službe zajedno sa predstavnicima KJKP ''Park'' vrše obilazak svih lokaliteta opremljenih parkovskim mobilijarom za dječiju igru i rekreaciju i utvrđuju eventualne nedostatke, oštećenja i uništavanje, kao i krađu pojedinih dijelova parkovskog mobilijara. Nakon uviđaja na terenu, sačinjava se izvještaj sa jasno preciziranim aktivnostima koje preduzeće ''Park'' mora hitno poduzeti kako bi se spriječile eventualne neželjene posljedice za sve one koji koriste te javne površine. Posljednji takav obilazak izvršen je početkom ovog mjeseca kada je konstatovan veliki broj oštećenja mobilijara, te naloženo ''Parku'' da ukloni pojedine opasne sadržaje kao što su oštećeni dijelovi zaštitnih ograda, konstrukcije koševa, sjedalice na klackalicama, drvene štafle na klupama i drugo, te izvrši nužne popravke. Za pojedini mobilijar za igru koji je nedavno ugrađen, a već oštećen, predloženo je izvođaču radova da uputi reklamacije proizvođaču.

 

Imajući u vidu da nije zakonski definisano ko je nadležan za upravljanje i održavanje dječijih igrališta i sportskih ploha kao i mobilijara na javnim površinama, ta oblast će biti uređena posebnom uredbom koju će pripremiti radni tim predstavnika svih sarajevskih općina i Ministarstva komunalnih poslova i infrastrukture Kantona Sarajevo. To je zaključeno na sastanku premijera Kantona Sarajevo i nadležnih kantonalnih ministara sa načelnicima gradskih općina i direktorima javnih komunalnih preduzeća, koji je održan 19. oktobra 2015. godine u Općini Novi Grad.

 

Kako bi svojim građanima, a posebno mladima stvorila što ugodniji ambijent življenja, Općina Centar ulaže značajna finansijska sredstva u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta, ali se u praksi susreće sa stalnom potrebom izdvajanja budžetskog novca u reparaciju tih javnih površina i mobilijara, zbog čega ostaje manje sredstava za uređenje i drugih manjih javnih površina, za koje naši sugrađani skoro svakodnevno upućuju zahtjeve i želje. Stoga je, osim zakonskog regulisanja ove oblasti i preciziranja nadležnosti, potrebno angažovanje šire društvene zajednice, prvenstveno na preventivnom djelovanju i uticaju na svijest mladih kako bi čuvali i štitili lijepo uređene javne površine za rekreaciju.